Aardbeien in bladerdeeg

Bezoek en je wilt een niet al te moeilijk toetje? Dan is dit een heerlijk dessert om op tafel te zetten. Heel eerlijk, ik had dus afgelopen vrijdag een vriendin op bezoek en we hebben het gepresteerd om ieder twee van deze aardbeien bakjes, waarin ook nog eens banketbakkersroom zit, op te eten. Zoals zij zou zeggen “Op één been kan ik niet lopen”. Ze waren in ieder geval heerlijk en als je de oven in de gaten houdt (dat deed ik de eerste ronde niet), zo klaar. De bakjes kun je trouwens ook gewoon van tevoren klaarmaken, want ze hoeven niet warm te zijn.

Ingrediënten (voor 8 stuks)

  • 8 velletjes roomboter bladerdeeg
  • 500gr aardbeien zonder kroontje en in partjes
  • 125ml slagroom
  • 1 losgeklopt ei
  • Scheutje melk
  • 2-3tl rietsuiker
  • 3 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2tl vanille extract
  • 250ml volle melk
  • 25gr + extra bloem
  • 42gr witte basterdsuiker
  • Beetje poedersuiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Vet een cupcake bakblik in en bestuif met wat bloem.

Verdeel de velletjes bladerdeeg over de vormpjes, probeer dit zo te doen dat ze elkaar zo min mogelijk raken.

Doe in ieder met bladerdeeg bekleed vormpje en stukje bakpapier en wat bakbonen.

Meng het losgeklopte ei met het scheutje melk.

Smeer de randen van bakjes in met het eimengsel en bestrooi met een beetje rietsuiker.

Bak de bakjes 10 minuten in de oven.

Verwijder de bakbonen en haal de bakjes uit vorm. Bak ze nog eens 7-10 minuten op hun kop in de oven.

Laat de bakjes afkoelen.

Meng de eidooiers met 25gr bloem en 2 eetlepels melk tot een geheel.

Breng de resterende melk met de basterdsuiker, vanillesuiker, vanille extract en merg van het vanillestokje tegen de kook aan.

Giet al kloppend een beetje van de hete melk op het eidooiermengsel, tot het goed gemengd is.

Giet nu al kloppend de resterende hete melk op het eidooiermengsel.

Doe het mengsel terug in de pan en verwarm het nog 3-5 minuten op laag vuur onder af en toe roeren tot het de gewenste dikte heeft.

Laat de room al roerend koud au-bain-marie afkoelen.

Doe in ieder bladerdeegbakje een beetje banketbakkersroom.

Verdeel de aardbeien over de bakjes.

Klop de slagroom stijf en verdeel over de bakjes.

Bestrooi met een beetje poedersuiker.

Log nu in om een reactie te plaatsen