Sticky toffee cake

Dit recept wilde ik al een tijdje maken en ik heb er geen seconde spijt van dat ik hem gemaakt heb. Heel gezond is hij niet, nou ja, totaal niet gezond kan ik beter zeggen. Maar wel heel erg lekker! De truc is om er lekker veel toffeesaus op te doen en dan de cake heerlijk met een lepeltje op te eten. Met een lepeltje inderdaad, want de cake zal zo heerlijk doordrenkt zijn dat je die echt niet meer uit de hand kan eten. Misschien niet helemaal standaard in dit recept, maar met een heerlijk vleugje kaneel door het beslag en een beetje koffie door de toffeesaus is dit recept helemaal over de top!

Ingrediënten

  • 12 (Medjoul)dadels (ontpit)
  • 250ml kokend water
  • 1tl baksoda
  • 1tl vanille extract
  • 270gr bloem
  • 1½tl bakpoeder
  • ½tl + ½tl zout
  • 1tl kaneel
  • 115gr + 175gr zachte roomboter
  • 180gr lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 270gr donkerbruine basterdsuiker
  • 250ml slagroom
  • 1el extra sterke koffie (espresso/ristretto)
  • 1el amaretto

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem.

Pureer de dadels samen met het hete water tot een dadelpuree.

Roer de baksoda en het vanille extract erdoor en zet 10 minuten apart.

Roer de bloem, bakpoeder, kaneel en ½tl zout door elkaar.

Klop met een mixer 115gr boter met de lichtbruine suiker luchtig.

Voeg één voor één de eieren toe en mix totdat deze volledig zijn opgenomen.

Mix het bloemmengsel erdoor totdat deze net gemengd is.

Schep het dadelmengsel erdoor.

Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake in 50-55 minuten gaar.

Laat de cake 20 minuten afkoelen voordat je deze stort op een rek om verder af te koelen.

Breng 175gr boter, met de donkerbruine basterdsuiker en slagroom aan de kook op een mediumhoog vuur.

Laat 5 minuten koken, terwijl je de saus door blijft roeren.

Haal van het vuur en roer het zout, de koffie en amaretto erdoor.

Giet bij het serveren de warme saus over de cake.

Log nu in om een reactie te plaatsen