Brie met portvijgen

Borreltijd! Of lunchtijd, maakt eigenlijk ook niet uit. Tussen Utrecht en Bunnik heb je bij de bossen van Rhijnauwen de Veldkeuken. Daar bestelde ik al meer dan eens een broodje geitenkaas met portvijgen. Heerlijk! Een echte aanrader als je daar eens een keertje in de buurt bent. Nu ik bij de supermarkt weer verse vijgen tegenkwam besloot ik gelijk om zelf ook eens portvijgen te maken en ze deze keer eens heerlijke te combineren met brie. Geen verkeerde keuze, al zou ik het ook zo weer met geitenkaas eten.

Ingrediënten

  • 6 verse vijgen
  • 250ml rode port
  • 2el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • ½tl rasp van een biologische citroen
  • 200gr roombrie
  • 12 plakjes bruin stokbrood
  • Beetje olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Smeer de plakjes stokbrood in met een beetje olijfolie en rooster ze 6-8 minuten in de oven tot ze krokant zijn.

Snijd de vijgen aan de onderkant kruislings in.

Doe de vijgen in een pan met de port, basterdsuiker, citroenrasp en het kaneelstokje.

Verwarm het geheel en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

Haal de vijgen uit de pan en laat de port inkoken tot een dikke siroop.

Verdeel de brie over de plakjes stokbrood.

Halveer de vijgen en verdeel over de brie.

Bedruip het geheel met wat portsiroop.

Log nu in om een reactie te plaatsen