Focaccia met rozemarijn en zongedroogde tomaat

Ik ben gek op Italiaans! Nou ja, wie niet?! En ik ben gek op brood, zelfs droog brood, dat is misschien iets minder gebruikelijk. Daarom ben ik ook extra enthousiast over deze heerlijke focaccia met rozemarijn met zongedroogde tomaten. Dit recept is echt voor een enorm brood. Eigenlijk had ik zelfs een nog grotere bakplaat moeten gebruiken om te zorgen dat ik een iets platter brood kreeg, maar ongeacht de hoogte van het brood is de smaak echt fantastisch! Voor een iets kleiner brood kun je natuurlijk prima een half recept maken.

Ingrediënten

  • 7gr droge gist
  • 1kg bloem
  • 3tl zout
  • 1tl witte basterdsuiker
  • 100gr semi-zongedroogde tomaten grof gesneden
  • 600ml lauwwarm water
  • 3 takjes rozemarijn
  • Grof zeezout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Meng de droge gist door de bloem.

Meng de zout, suiker en zongedroogde tomaten door de bloem.

Voeg het water toe en kneed het deeg met een mixer met deeghaken of met de hand tot een soepel deeg.

Als je het deeg met de mixer gekneed hebt, kneed het dan nog enkele minuten met de hand door.

Laat het deeg afgedekt met een droge theedoek 45 minuten op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Bekleed een bakplaat van ongeveer 35x40cm (die van mij was dus kleiner) met bakpapier.

Kneed het deeg kort op een met bloem bestoven werkblad en rol het deeg uit tot de grote van de bakplaat.

Leg het deeg op de bakplaat en laat afgedekt 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Ris de rozemarijn van de takjes en hak de naalden grof.

Maak met je vingers meerdere kuiltjes in het deeg.

Bestrooi het deeg met de rozemarijn en besprenkel met een beetje olijfolie.

Bestrooi het deeg met grof zeezout naar smaak.

Bak het brood in 20-25 minuten goudbruin.

Laat het brood afkoelen.

Log nu in om een reactie te plaatsen