Shakshuka met spaghettipompoen

Het is januari en nu moeten we allemaal weer gezond gaan eten of zoiets. Nou ja, eerlijk is eerlijk, ik eet nog steeds boterhammen met hagelslag met de lunch en een koekje bij de thee. Hoewel ik niet dagelijks vijf oliebollen eet, eet ik in januari niet gezonder dan in de andere maanden. Natuurlijk heb ik wat uitspattingen in december en zeker iets meer dan gemiddeld, maar daarvoor ga ik in januari eigenlijk niet compenseren. Ik ben echter wel gek op groente en salade. In het kader daarvan maakte ik deze heerlijke shakshuka met spaghettipompoen. Shakshuka is een kruidige, eventueel pittige, tomatensaus waarin je eieren pocheert.

Ingrediënten

  • 4 verse eieren
  • 2 spaghettipompoenen
  • 1 flinke ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 1 aubergine in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 800gr tomatenblokjes
  • 140gr tomatenpuree
  • 2tl paprikapoeder
  • 2-3tl harissa
  • 2tl komijn
  • Mespunt chilipoeder (eventueel meer naar smaak)
  • Verse koriander
  • Zout
  • Peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Halveer de spaghettipompoenen en schraap de zaden eruit.

Besprenkel het vruchtvlees van de pompoen met een beetje olie en bestrooi met zout en peper.

Leg de pompoenen met de binnenzijde naar beneden op een bakplaat en bak ze in 50-60 minuten gaar.

Verhit wat olie of boter in een pan.

Fruit hierin de ui en knoflook.

Voeg de paprika, aubergine, tomatenpuree, paprikapoeder, komijn, harissa en chilipoeder toe en bak 3-5 minuten door.

Voeg de tomatenblokjes toe en roer door.

Voeg naar smaak zout en peper toe.

Laat het geheel 5-10 minuten op laag vuur zachtjes stoven.

Maak vier kuiltjes in het tomatenmengsel en breek in ieder kuiltje een ei. Ik vind het zelf makkelijk om de eieren één voor één eerst in een glas te breken en ze daarna in de kuiltjes te gieten. Het is het mooist als de dooiers heel blijven.

Laat de eieren op een laag vuur met de deksel op de pan in 5-7 minuten in de saus gaar stoven.

Trek met behulp van een vork het vruchtvlees van de pompoen los.

Eventueel kun je het vruchtvlees op een bord doen, persoonlijk vind ik dat makkelijker eten, maar voor een mooi zicht is het leuk om alles in de pompoenschil te serveren.

Verdeel de saus en eieren over de spaghettipompoen.

Bestrooi met een beetje verse koriander.

Log nu in om een reactie te plaatsen