Registeren
Wachtwoord vergeten?
Ik ben echt een grote fan van zoute sticks bij de borrel. Niet per se van die kleintjes, maar van die mooie grote gedraaide zoute knapperige broodstengels. Hoewel het natuurlijk super makkelijk is om ze te kopen, is zelf maken natuurlijk veel leuker! Je moet er wel geduld voor hebben, want het deeg moet een nachtje in de koelkast blijven liggen, maar je geduld wordt zeker beloond met heerlijke zoute sticks.
Het deeg moet rijzen en rijzen gebeurt natuurlijk het beste op een relatief warme plek. Is het in huis nou nergens lekker warm, dan kun je ook je oven gebruiken. Sommige ovens hebben zelfs een deegrijsstand. Zelf heb ik niet zo’n modern geval, maar als je je oven op ongeveer dertig graden zet dan kun je deze ook prima gebruiken om deeg te laten rijzen.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Meng de bloem, gist, suiker en het zout (niet het zeezout).
Roer nu het water en de olijfolie erdoor.
Kneed het met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg.
Kneed het nog 1-2 minuten met de hand door.
Vorm een bal van het deeg en leg het in een met olie ingesmeerde kom.
Dek de kom af met een natte warme theedoek en laat het drie uur rijzen tot het verdubbeld is.
Sla het deeg neer en bewaar het gedurende de nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een lap van ongeveer 30 bij 50 centimeter.
Halveer de lap deeg tot twee lappen van 30 bij 25 centimeter.
Snijd repen deeg van ongeveer een centimeter breed af.
Rek de repen iets uit en draai in een spiraal.
Leg de sticks ongeveer een centimeter uit elkaar op de bakplaat.
Klop het ei los en smeer de stick in met het ei.
Besprenkel de sticks met zeezout.
Bak ze in de oven in 20-25 minuten goudbruin en knapperig.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.