Broodpudding

Het klinkt misschien een beetje vreemd, broodpudding, oftewel pudding van brood. Niet iets wat je in Nederland heel vaak voorbij hoort komen, daarom is het des te leuker om een keer te maken. Er zijn twee soorten broodpudding die je kunt maken, namelijk gewoon broodpudding, of brood en boter pudding. Je zult begrijpen dat de laatste variant het minst gezond is. Niet dat ik ga beweren dat er aan dit hemelse gebeuren, in welke vorm dan ook, ook maar iets gezond is, maar uiteindelijk koos ik er toch voor om de iets minder vette variant te maken. Ik had nog wat suikerbrood over van vorige week, dus dat kon als een mooie basis dienen.

Ik kan je vertellen dat ik blij verrast was met het resultaat. Als je iets voor de eerste keer maakt weet je toch niet helemaal wat je moet verwachten. De bovenkant wordt lekker knapperig, terwijl de rest heerlijk zacht en smeuïg was. Ik had een flinke portie gemaakt en het koste me moeite om mijn vork weg te leggen, terwijl mijn maag toch echt zij dat hij vol was. Je kunt het eten met slagroom, of ijs, fruit, of een lekkere saus (bijv, vanille of karamel). Ik heb er toch voor gekozen om het lekker simpel te houden en enkel te bestrooien met wat poedersuiker. Soms is eenvoud gewoon het beste.

Ingrediënten (3-4 personen):

  • 4 dikke sneden oud suikerbrood
  • 250ml volle melk
  • 50gr lichtbruine suiker
  • 1 ei iets losgeklopt
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1tl vanille extract
  • 30gr gesmolten roomboter
  • Evt. poedersuiker om mee te bestrooien

Nodig:

  • Ovenschaal 25X18cm

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de korsten van de sneden brood en het resterende brood in blokjes.

Meng de melk, suiker, ei, kaneel, vanille, nootmuskaat en boter.

Giet het mengsel over de stukjes brood heen en laat 5 minuten intrekken.

Vet de ovenschaal in.

Giet het broodmengsel in de ovenschaal.

Bak het geheel in 40 minuten mooi goudbruin. Het geheel komt ook een flink stuk omhoog, het zakt ook weer een klein beetje in, zodra het afkoelt.

Bestrooi met poedersuiker.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel