Tiramisu

Ik ben echt gek op tiramisu, maar dan wel zelfgemaakt uiteraard. De eerste keer dat ik dit recept maakte was het Amerikaanse deel van mijn familie op bezoek en ik wilde voor het toetje eens wat anders proberen. Het viel die avond goed in de smaak en sindsdien is dit toch wel één van favoriete recepten. Al moet ik eerlijk toegeven de hoeveelheid die ik de eerste keer maakte, voor zo’n 16 personen, die maak ik meestal niet. Bijkomend voordeel van dit recept is dat het zo klaar is en dat je het zelfs tijdje van tevoren klaar kunt (eigenlijk moet) maken. Daarnaast is het een toetje dat makkelijk op veel manieren geserveerd kan worden, in een grote schaal, een glas of gewoon op een bordje.

Het oorspronkelijke recept werd bereid met rum, maar aangezien ik een veel grotere fan ben van amaretto, had ik dit al snel vervangen. In tiramisu worden lange vingers gebruikt. De lange vingers zuigen de koffie op en worden lekker zacht, echter dit gebeurd niet à la minute, daarom moet je de tiramisu toch wel minstens een paar uur van tevoren klaarmaken, maar het lekkerste vind ik het als de tiramisu een dagje in de koelkast gestaan heeft en de smaken overal goed ingetrokken zijn.

Ingrediënten (voor 4-6 personen):

  • 500g mascarpone
  • 100g poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 1 tot 2 pakken lange vingers (bij voorkeur de Italiaanse versie genaamd savoiardi)
  • 6 kopjes afgekoelde espresso
  • 50 ml amaretto
  • Cacao

Benodigd:

  • Stenen of glazen schaal van ongeveer 15X25cm

Bereidingswijze:

Meng de mascarpone met de poedersuiker en eidooiers.

Klop de eiwitten stijf en spatel dit door het mascarponemengsel.

Doe de amaretto bij de espresso en roer dit goed door.

Voor het dopen van lange vingers vind ik het altijd makkelijk om de espresso in een diep bord te doen.

Haal nu één voor één de lange vingers door de espresso en bekleed de bodem van een schaal ermee.

Vervolgens doe er een laag van het mascarpone mengsel over. Dan weer een laag lange vingers en weer mascarpone tot je twee of drie lagen hebt (afhankelijk van de grootte van je schaal), je eindigt altijd met mascarpone.

Doe wat cacao in een zeef en strooi het over de mascarpone, nu afdekken en in de koelkast bewaren tot je de tiramisu serveert.

Denk er aan, je kunt dit niet de hele week blijven eten vanwege de rauwe eieren die erin verwerkt zijn.

3
  1. Suzanne
    6 jaar geleden
    Sheila erg leuk om te horen!
  2. Sheila
    6 jaar geleden
    Gisteren bij vrienden gegeten. Verrukkelijk! Ga ik zeker zelf ook maken.
  3. Anoniem
    7 jaar geleden
    Dit gaat ons kerst- nagerecht worden! , Groetjes, Greet

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel