Stoofpot van Wild Zwijn

Een kersthoofdgerecht van mijn moeder. Dit is zo ontzettend lekker!! En gezien de lijst ingrediënten en de benodigde tijd is dit misschien wel het ideale gerecht om met kerst te maken. Het is enorm vol van smaak, lekker met zowel aardappels (in welke vorm dan ook) als rijst, je kunt er dus alle kanten mee op. Gisteren schotelde ik dit nog aan mijn Amerikaanse neef voor. Ik kreeg gelijk het verzoek om het te maken als ik daar op bezoek ben. Geloof me als je dit op tafel zet met de kerst (of welke dag dan ook) dan maak je daar de hele familie ontzettend blij mee.

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 1kg wild zwijn
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij gesnipperd
  • 2 x 2 tenen knoflook geperst
  • ½ tl salie
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 3 kruidnagels
  • 2 el rode wijnazijn
  • 4 el rioja
  • 2 el olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 30gr bloem
  • 50gr roomboter
  • 1 grote ui in dunne ringen
  • 250ml runderbouillon (van 1 of 2 bouillonblokjes)
  • 120ml madera
  • 200gr tomatenblokjes inclusief sap
  • 1½ el tomatenpuree
  • 150gr kastanjechampignons in plakjes
  • 2tl gedroogde rozemarijn
  • Verse peterselie

Benodigd:

  • Vlamverdeler

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in grove stukken van ongeveer 5x5cm.

Meng de gesnipperde ui, 2 tenen knoflook, salie, het takje rozemarijn, 2 laurierblaadjes, tijm, kruidnagels, rode wijnazijn, rioja, 2el olijfolie, en zout en peper naar smaak.

Meng dit samen met het vlees en laat het afgedekt in de koelkast 24 uur marineren.

Laat het vlees uitlekken.

Verwijder het laurierblad en takje rozemarijn en zet het vocht apart.

Dep het vlees iets droog met keukenpapier.

Meng de bloem door het vlees zodat alles mooi gelijkmatig bedekt is.

Laat de roomboter in een braadpan smelten en bak hierin in 2-3 porties het vlees (voeg indien nodig meer roomboter toe).

Haal het vlees uit de pan.

Fruit de ringen ui en 2 tenen knoflook.

Doe de bouillon erbij en roer alles goed door zodat de bloem die nog in de pan zit ook goed meegepakt wordt.

Voeg de madera, tomatenblokjes en tomatenpuree toe en roer het geheel goed door zodat er geen aanbaksels in de pan zitten.

Voeg het vlees toe.

Voeg 2 laurierblaadjes, de gedroogde rozemarijn en de uitgelekte marinade toe.

Zet pan op een vlamverdeler om laag vuur en laat onder af en toe roeren 2,5 – 3 uur pruttelen.

Voeg na 2 uur de champignons toe, en eventueel zout en peper naar smaak.

Voeg ter garnering bij het serveren verse peterselie toe.

1
  1. Femke
    8 jaar geleden
    Het was heerlijk!

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel