Registeren
Wachtwoord vergeten?
Je kent ze vast wel, die mooie grote zachte pretzels. In Nederland heb ik ze nog niet zo vaak gezien, maar in landen als Duitsland of de Verenigde Staten kom je ze genoeg tegen. Ik vond het hoog tijd om zelf eens te proberen een stel van die mooie pretzels te maken. En wat blijkt, dat is helemaal niet moeilijk!
Deze pretzels zijn natuurlijk hartstikke leuk om op Valentijnsdag voor je geliefde te maken. Het deeg kun je, zoals je ziet, makkelijk in de vorm van een hart buigen. En daarnaast zijn ze natuurlijk gewoon super lekker. Ik vind ze zelf warm het lekkerst. Ze blijven ongeveer twee dagen goed en het lekkerst is om ze nog even in de oven op te warmen voordat je ze eet.
Meng het gist door het bloem.
Roer de suiker en het zout erdoor.
Voeg 240ml warm water en 20gr gesmolten boter toe en roer door.
Kneed het deeg met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Op het moment dat je het deeg indrukt en het terugveert is het klaar om met de hand gekneed te worden.
Kneed het deeg 5 min met de hand goed door tot een glad en rekbaar deeg.
Breng 480ml water aan de kook met de natriumbicarbonaat.
Zodra de natriumbicarbonaat grotendeels opgelost is haal je de pan van het vuur.
Laat het mengsel afkoelen tot het handwarm is en giet het in een schaal van 20x20cm.
Nadat het deeg 15 minuten gerust heeft druk het iets plat en snijd het in acht gelijke stukken (het makkelijkste is te doen alsof je een taart of pizza snijdt).
Rol ieder stuk uit tot een lange sliert van ongeveer 50cm en leg het in de gewenste vorm.
Leg iedere pretzel om de beurt 2 minuten in het natriumbicarbonaat mengsel en leg ze daarna op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Wil je zoute pretzels besprenkel iedere pretzel als deze nog nat is dan met zeezout naar smaak.
Bak de pretzels in 8-9 minuten goudbruin.
Besmeer de pretzels rijkelijk met gesmolten boter zodra je ze uit de oven haalt.
Wil je zoete pretzels bestrooi ze dan na het insmeren met boter gelijk met kaneelsuiker.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.