Appelrozen

Valentijnsdag… De één krijgt een bos bloemen, de ander een doos chocolade, of je gaat natuurlijk heerlijk romantisch uit eten. Maar waarom pak je het niet eens anders aan en maak je deze superleuke appelrozen voor je geliefde?!

Ik zal niet beweren dat het idee van de appelroos bij mij vandaan komt. Dit leuke idee kwam ik op Pinterest tegen. Overigens een uitstekende bron voor allerhande leuke ideeën. Het principe achter de roos vond ik erg leuk. Het daadwerkelijke recept was niet helemaal mijn ding, dus dat heb ik geheel naar eigen smaak aangepast. Een erg geslaagd geheel en erg lekker met zoute karamelijs of vanille ijs. Zeg nou zelf, met zo’n mooie roos kan Valentijnsdag toch niet meer stuk?

Ingrediënten voor twee rozen:

 • 1 royal gala appel
 • 1 biologische citroen
 • 1 kaneelstokje
 • 2 el calvados
 • 2 koppen water
 • 2 el kaneelsuiker (of eventueel meer naar smaak)
 • 1 rol vers bladerdeeg à 270gr (je hebt hier maar 2/5 van nodig, maar zo’n rol werkt het lekkerst)
 • 1 tl roomboter
 • 1 el poedersuiker

Bereidingswijze:

Snijd de appel doormidden en verwijder het klokhuis.

Snijd de twee helften in plakjes van ongeveer 1-2mm dik.

Doe de plakjes appel in een kleine kookpan met het water, de calvados, het kaneelstokje, de rasp van een halve citroen en het sap van een halve citroen.

Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 20 minuten op laag vuur pruttelen zodat de plakjes zacht en buigzaam zijn. De plakjes worden relatief snel zacht, je wilt het echter wel langer laten staan om alle smaken er goed in te laten trekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet van een muffin bakblik 2 vakjes in met de roomboter.

Rol het verse bladerdeeg iets verder uit, zodat het ongeveer 2-3 cm langer en breder wordt.

Markeer over de lengte van lap bladerdeeg vijf gelijke delen en snijdt er vervolgens twee gelijke repen vanaf. Je houdt dus behoorlijk wat bladerdeeg over, maar (genoeg voor nog drie rozen) daar kun je natuurlijk weer wat anders lekkers mee maken.

Bestrooi de twee repen ieder met een eetlepel kaneelsuiker.

Beleg de bovenrand van iedere reep trapsgewijs met appelpartjes, zodat de partjes elkaar ongeveer voor 1/3 overlappen en voor de helft boven de rand van het bladerdeeg uitsteekt.

Vouw het bladerdeeg dubbel door de onderste helft over de bovenste helft heen te vouwen en dus de appelpartjes deels in te klemmen tussen twee delen bladerdeeg.

Rol de repen op vanaf de zijde waarbij je bent begonnen met het leggen van de appelpartjes (anders breken ze) en plaats iedere roos in een ingevet vakje van het muffin bakblik.

Bak de rozen in 30-40 minuten gaar.

Bestrooi de rozen met poedersuiker.
1
 1. Alexander
  5 jaar geleden
  Dat ziet er verrekte smakelijk uit

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel