Jambalaya

Jambalaya is een heerlijk (iets) pittig gerecht met rijst uit de Cajunkeuken. De Cajunkeuken vind je vooral in en rondom Louisiana. Het heerlijke aan jambalaya vind ik dat je het in vele variaties kan maken. De één maakt het met twee soorten vlees, zoals kip en worst, de ander met kip en garnalen, of andere variaties. Voor de toevoegingen van groenten en ook fruit geldt hetzelfde. Daarom besloot ik ook mijn eigen variatie te maken. Heerlijk met kip, chorizo, garnalen en een variatie aan groenten. Daarbij maakte ik mijn eigen Cajunkruiden, maar je kunt natuurlijk prima een mengsel uit de winkel gebruiken.

Ingrediënten (voor de cajunkruiden):

  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl witte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano

Ingrediënten voor de jambalaya (voor 4 personen):

  • 200gr kipdijfilet in blokjes
  • 225gr chorizo
  • 225gr gepelde garnalen
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 430gr ananasblokjes
  • 675ml kippenbouillon
  • 2 +1 el cajunkruiden
  • 1 laurierblad
  • 270gr witte rijst
  • ¼ - ½tl cayennepeper
  • 1tl tijm
  • Evt. 1-2 rode pepers (voor extra pit) zaadlijsten verwijderd en fijngesneden.
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Meng voor de cajunkruiden alle ingrediënten voor de kruiden door elkaar.

Snijd de chorizo doormidden over de lengte en vervolgens in plakjes van 1 cm dik.

Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui.

Voeg de paprika, bleekselderij, ananas, en eventuele pepers toe en bak even door.

Voeg de kip en de chorizo toe en bak zo’n 5 minuten toe tot de kip rondom gaar is.

Voeg de kippenbouillon, tomatenblokjes, rijst, 2 eetlepels cajunkruiden, het laurierblad en de cayennepeper toe en roer door.

Voeg naar smaak zout en peper toe.

Laat het geheel op medium-laag vuur onder af en toe roeren met de deksel op de pan in 25 minuten gaar worden.

In een aparte pan verhit wat olie zo’n 5 minuten voordat de jambalaya gaar is.

Voeg de garnalen en de cajunkruiden toe en bak de garnalen in 3-5 minuten gaar.

Voeg de garnalen toe aan de jambalaya.

Verwijder het laurierblad voordat je de jambalaya serveert.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel