Brioche

Dit is de perfecte toevoeging aan het paasontbijt! Deze lekkere zachte brioche is niet moeilijk om te maken, maar wel tijdrovend. Het deeg moet namelijk een hele nacht rusten in de koelkast en meerdere keren rijzen. Gelukkig hoef je er tijdens het rijzen niet naast te blijven staan, dus dat scheelt weer. Ik heb er zelf voor gekozen om het brioche deeg te vlechten voor het uiterlijke effect, maar dat is uiteraard niet noodzakelijk voor het maken van een lekker brood.

Ik had nog een lading chocolate chips liggen. Het leek me leuk om die te verwerken in het brood. Dit recept geeft voldoende deeg voor twee broden, dus heb ik ervoor gekozen om één brood te maken met een heerlijke chocolade toevoeging.

Ingrediënten (2 broden):

  • 2el handwarm water
  • 7gr instant gist
  • 500gr bloem
  • 175ml handwarme volle melk
  • 1½tl zout
  • 2 + 1 grote eieren
  • 1el vanille extract
  • 125gr + een el ongezoute zachte boter
  • 90gr witte basterdsuiker
  • ¼ kopje chocolate chips

Bereidingswijze:

Klop 125gr boter en de suiker luchtig.

Meng de bloem met het gist.

Meng het zout door het bloemmengsel.

Meng de vanille extract met de warme melk.

Voeg de melk langzaam toe aan het bloemmengsel, terwijl je de bloem mengt met een mixer met deeghaken.

Meng ook de 2el warm water erdoor.

Als het water is opgenomen voeg dan de twee eieren toe en meng met de mixer totdat ook deze zijn opgenomen.

Voeg nu zo’n twee à drie eetlepels van het botermengsel tegelijk toe en mix door het deeg.

Als alle boter aan het deeg is toegevoegd, blijf het deeg dan zo’n 3-5 minuten kneden met de deeghaken tot je een mooi glad en flexibel deeg hebt.

Beboter een kom en doe het deeg hier in.

Dek af met een theedoek en laat het 2 uur op een warme plek rijzen.

Sla het deeg neer en maak er een bal van.

Doe het in de beboterde kom, dek de kom af met vershoudfolie en plaats het een nacht in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het een uur op kamertemperatuur komen.

Smeer twee cakevormen à 25cm in met boter en zet apart.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.

Verdeel beide stukken in drie gelijke delen en rol er slierten van met een lengte van ongeveer 25 cm.

Neem drie deegslierten en vlecht ze in elkaar, waarbij je ieder uiteinde wel wat in elkaar drukt, zodat de vlecht bij het verplaatsen niet uit elkaar valt.

Leg de deegvlecht in één van de bakvormen.

Snijd de drie overgebleven slierten over de lengte 1,5 cm in met een goed scherp mes.

Verdeel de chocolate chips over de inkepingen in de slierten en maak vervolgens de slierten weer dicht, zodat de chocolate chips echt in het deeg zitten en niet zichtbaar zijn.

Vlecht ook deze slieren in elkaar en leg in het nog lege bakblik.

Laat het deeg afgedekt met een theedoek op een warme plek rijzen tot het tot de rand van het bakblik komt.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop 1 ei en smeer de bovenkant van het deeg in met het eimengsel.

Bak de broden in 30-35 minuten goudbruin.

Smeer de bovenkant van de broden in met een klein beetje zachte boter.

Laat het enkele minuten in het bakblik afkoelen en laat de broden vervolgens verder afkoelen op een rek.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel