Tomatentaart

Ik ben echt gek op tomaten. Op zich raar, want ik had er vroeger echt een enorme hekel aan. Vooral van die kleine tomaatjes vind ik enorm lekker en daar kun je echt alle kanten mee op. Onlangs zag ik in één van de kooktijdschriften die ik lees een tomatentaart met cherrytomaatjes. Daardoor geïnspireerd besloot ik om deze tomatentaart te maken. Een ideaal recept voor als je tapas maakt, een lekkere lunch, brunch of high tea, of een makkelijk bijgerecht wilt. Mijn huisgenootje en ik vonden de taart zelfs zo lekker dat we de taart bedoeld voor vier personen met zijn tweetjes hebben opgegeten.

Ingrediënten:

  • 275gr gemengde tomaatjes
  • 1el basilicum olijfolie
  • 1el balsamico azijn
  • Handjevol basilicum blaadjes grof gesneden
  • 1 el pijnboompitten
  • 3-4el ricotta
  • Peper en zout naar smaak
  • 120gr bloem
  • 1 ei
  • 60gr gezouten boter
  • 2el koud water

Nodig:

  • Vorm van 20x20cm

Bereidingswijze:

Halveer de tomaatjes.

Meng de tomaatjes met de olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper.

Meng voor het deeg de bloem met de boter.

Voeg het ei en het water toe en kneed tot een soepel deeg.

Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Beboter de vorm en besprenkel met bloem.

Rol het deeg uit tot een vierkante lap van ongeveer 23 bij 23 cm.

Bekleed de vorm met het deeg. Deeg dat over de rand heen valt kun je wegsnijden of eventueel naar binnen vouwen en aandrukken voor een iets dikker randje.

Prik wat gaatjes in de bodem van het deeg.

Smeer de bodem van het deeg in met ricotta.

Verdeel de tomaatjes over de taartbodem.

Bak de taart in 25-30 minuten gaar in het midden van de oven.

Rooster de pijnboompitjes.

Verdeel de pijnboompitjes en de verse basilicum over de taart.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel