Crème Brûlée

Samen met vrienden heb ik een eetclub. Dit weekend was het aan mij de beurt om een driegangendiner op tafel te zetten en als toetje maakte ik daarbij onder andere crème brûlée. Een toetje dat door zijn naam misschien wel luxer klinkt dan het daadwerkelijk is. Namelijk een vanille custard met een laagje gekaramelliseerde suiker waar je zo lekker doorheen kan tikken. Echt een heerlijk toetje, dat je makkelijk één tot twee dagen van tevoren klaar kunt maken, zonder de gebrande suiker uiteraard.

Het “moeilijkste” gedeelte is bepalen hoelang de crème in de oven moet, dat is namelijk afhankelijk van de formaat van je schaaltje. Zo zal een smal diep schaaltje langer in de oven moeten dan een breed ondiep schaaltje. Mijn crèmes moesten bijna 2 uur in de oven, maar het kan goed zijn dat als je het in een ander schaaltje maakt 50 minuten voldoende is. Goed opletten dus!

Ingrediënten (voor zes stuks):

  • 600ml slagroom
  • 1 vanillestok
  • 1tl vanille extract
  • 8 grote eidooiers
  • 80gr witte basterdsuiker
  • 3tl rietsuiker

Bereidingswijze:

Snijd de vanillestok open.

Breng in een kleine pan de slagroom, met de vanillestok en een vanille extract tegen de kook aan.

Haal de pan van het vuur en laat de vanilleroom met de deksel op de pan 20 minuten trekken.

Haal het vanillestokje uit de room, schraap het merg er uit en meng de merg door de room.

Verwarm de oven voor op 140 graden.

Klop de eidooiers met de basterdsuiker tot een geheel.

Giet er al kloppend de hete room op.

Giet de vanilleroom door een zeef in de schaaltjes (ik gebruikte een theezeefje).

Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul de schaal met warm, niet kokend water, tot maximaal halverwege de schaaltjes.

Dek de schaaltjes losjes af met aluminium folie en plaats het geheel in de oven.

Bak ze in 50 minuten tot 2 uur gaar, afhankelijk van de grote van je schaaltjes. De crèmes moeten stevig zijn, maar mogen in het midden nog wel iets zacht zijn.

Laat de crèmes minimaal 2 uur in de koelkast afkoelen.

Doe op iedere crème een dun laagje rietsuiker.

Gebruik een crème brûlée brander om de suiker te karamelliseren.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel