Ghee

Lekker bakken en braden kan in van alles, van margarine, tot olie, tot boter. Er wil nog wel eens discussie zijn over wat nou gezonder is. Persoonlijk houd ik ervan als producten zo min mogelijk bewerkt (en bij voorkeur biologisch) zijn. Ik gebruik dan ook het liefst roomboter. Het nadeel van roomboter is echter wel dat het makkelijk verbrand. Ik heb dan ook lang in olijfolie gebakken. Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat ook dat niet ideaal is, omdat in diverse oliën bij verwarmen boven een bepaalde temperatuur schadelijke stoffen ontstaan.

Waar kun je dan wel in bakken? Het antwoord op die vraag is Ghee. Ghee is een soort geklaarde boter, maar dan langer verwarmd op een hogere temperatuur. Bij Ghee worden net als bij geklaarde boter de vast melkbestanddelen gescheiden, daarnaast wordt het tot een veel hogere temperatuur verwarmt waardoor het vocht in de boter verdampt en het een beetje nootachtige smaak krijgt. Het grote voordeel van ghee is dat je het tot een veel hogere temperatuur kunt verwarmen zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen of het verbrand.

Natuurlijk kun je ghee gewoon in de winkel halen. Nu vind ik Ghee best aan de prijzige kant om te kopen. Zeker als je het net als ik een biologische variant wilt hebben. Je bent al gauw zes euro kwijt voor amper 300gram. Ja, gezond leven kan behoorlijk aan de prijs zijn. Gelukkig is het niet moeilijk om ghee zelf te maken, dus ben ik daarmee aan de slag gegaan. Het resultaat? Hartstikke lekkere ghee die niet onder doet voor biologische ghee uit de winkel.

Ingrediënten

 • 500gr ongezouten (biologische) roomboter

Bereidingswijze

Laat de boter smelten in een pan op laag-medium vuur.

Als de boter begint te borrelen zie je dat zich een wit schuimlaagje vormt, dat zijn de melkbestanddelen.

Schep de bestanddelen met een schuimspaan of een lepel uit de pan.

Laat het geheel zo’n 25-30 minuten koken, totdat deze mooi helder is. Let er hierbij op dat het bezinksel op de bodem niet verbrand om te voorkomen dat de ghee bitter gaat smaken.

Giet de ghee door een kaasdoek of katoenen doek in een schone en vetvrije pot. Ik vind het persoonlijk het makkelijkst om het met behulp van een trechter te doen.

De ghee zal bij kamer temperatuur gaan stollen.

2
 1. Maud
  11 maanden geleden
  Wat ik wilde typen is dat de thee NIET stolt
 2. Maud
  11 maanden geleden
  De ghee stolt bij mij… dus waarschijnlijk te weinig vocht verdampt. Kan ik het proces gewoon opnieuw doen? Of verstandiger om het dan maar in de koelkast te bewaren?

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel