Aardbeientaart

Deze week is mijn vader jarig. Eén van de verzoeken die ik steevast elk jaar krijg is om daarvoor taart te bakken die hij uit kan delen op kantoor. Meestal had hij genoeg aan brownies en appelkruimeltaart, maar dit jaar zijn er meer collega’s dan andere jaren en dus was het tijd voor een extra taart. Nou liep ik al een tijdje met een ideetje rond, dus werd het hoog tijd om dat in uitvoering te brengen. Het is een aardbeientaart geworden met een smeuïge cakebodem bedropen met koffie met amaretto, banketbakkersroom, verse aardbeien en chocoladeschaafsel. En hij is heerlijk!

Ingrediënten:

  • 100gr + 25gr bloem gezeefd
  • 100gr + 50gr witte basterdsuiker
  • 100gr boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 + 2 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 250ml volle melk
  • 400gr verse aardbeien
  • 3-4el chocoladeschaafsel
  • 1 kopje afgekoelde sterke koffie
  • 1-2 el amaretto
  • Poedersuiker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Klop drie eieren met 100 gram witte basterdsuiker, de vanillesuiker en 2 theelepels vanille extract tot een luchtige massa.

Meng 100gr bloem door het eimengsel.

Smelt de boter in een pan totdat deze kookt.

Giet de hete boter al roerend bij het beslag.

Doe het beslag in de vorm en bak het in het midden van de oven 6 minuten, verhoog daarna de temperatuur naar 245 graden en bak nog 5 minuten.

Stort de cake op een rek en laat afkoelen.

Meng de eidooiers met 25gr bloem en 2 eetlepels melk tot een geheel.

Breng de resterende melk met de 50 gram basterdsuiker, 2 theelepels vanille extract en merg van het vanillestokje tegen de kook aan.

Giet de hete melk al kloppend op het eidooiermengsel.

Doe het mengsel terug in de pan en verwarm het nog 3-5 minuten op laag vuur tot het de gewenste dikte heeft.

Laat de room al roerend in een koud au-bain-marie afkoelen.

Prik met een satéprikker gaatjes in de cakebodem.

Meng de amaretto met de koffie.

Smeer de taartbodem in met een laagje van de amarettokoffie. Let op dat je niet te veel gebruikt, anders wordt de koffiesmaak te overheersend.

Verdeel de banketbakkersroom over de taartbodem.

Halveer de aardbeien en verdeel ze over de taart.

Bestrooi de taart met het chocoladeschaafsel en een klein beetje poedersuiker.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel