Janhagel – Dr. Oetker “Bak met plezier!”

Regelmatig zie ik op mijn tijdlijn recensies van nieuwe kookboeken voorbij komen. Altijd erg leuk, want een nieuw kookboek betekend vaak ook veel inspiratie. Maar inspiratie hoef je niet alleen uit nieuwe kookboeken te halen, er zijn namelijk ontzettend veel oudere kookboeken waar je de lekkerste gerechten uit kunt halen. Ik verzamel al enige tijd kookboeken (veelal gevonden op rommelmarkten en in tweedehands winkels), variërend van boeken die net uitgekomen zijn tot boeken die al heel wat jaartjes oud zijn. Daarom zal ik vanaf nu ook met enige regelmaat recepten uit mijn favoriete kookboeken delen. Soms helemaal gemaakt zoals beschreven, andere keren toch een beetje aangepast, maar altijd lekker uiteraard.

Ik begin met één van mijn favoriete kookboekjes uit circa 1965 (tenminste ongeveer toen zou de 9e druk uitgekomen zijn), namelijk Dr. Oetker “Bak met plezier!”. Als ik mijn moeder moet geloven had iedere huisvrouw indertijd dit bakboekje in huis. Zij heeft die van haar moeder zelfs nog. Mijn exemplaar heb ik via Marktplaats opgedoken, daarin zat zelfs nog handgeschreven recept voor een taart met vanillecrème. De recepten zijn qua ovenstanden wat bewerkelijk maar over het algemeen goed uit te voeren. Nieuw is het boekje uiteraard niet meer te krijgen, maar tweedehands is er nog steeds goed aan te komen.

Ik heb ervoor gekozen om janhagel koekjes te maken, kaneelkoekjes met suiker en amandelen. Een makkelijke keuze, want ik ben gek op kaneel en amandelen. Toen ik het recept exact volgde waren de koekjes al erg lekker, maar bleven de koekjes helaas zacht. Ik wilde toch echt knapperige koekjes, dus heb ik het recept een klein beetje aangepast door onder andere de melk en het eidooier uit het deeg te laten en het deeg goed te laten opstijven. Het resultaat, een perfect koekje!

Ingrediënten

  • 350gr bloem
  • 175gr +25gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Mespunt zout
  • 1tl kaneel
  • 1 ei
  • 1 el melk
  • 200gr koude boter in blokjes
  • 30gr geschaafde amandelen

Bereidingswijze

Splits het ei.

Zeef de bloem met het bakpoeder.

Meng met de 175gr suiker, vanillesuiker, kaneel, zout, en het eiwit.

Voeg de boter toe en kneed het geheel kort tot een samenhangend deeg.

Laat het deeg minimaal een uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Rol het deeg uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat tot een rechthoekige lap van ongeveer 30x45 cm

Meng de eidooier met de melk en bestrijk het deeg hier rijkelijk mee.

Bestrooi het deeg met de amandelschaafsel en de resterende suiker.

Bak de koek in 12-15 minuten gaar (pas op, de randjes kunnen ineens verbranden).

Snijd de koek in stukken van 4x8 cm en laat ze afkoelen op een rooster.

1
  1. Marlies
    3 jaar geleden
    Geweldig boek. Ik heb de vijfde druk. Probeer erachter te komen uit welk jaar maar kan het nergens vinden. Kan iemand mij toevallig helpen?

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel