Eendenborst in madeirasaus - Rommelpotterij

Ik ben deze week bij mijn moeder de (kook)boekenkast in gedoken. Zij verzamelde al recepten en kookboeken lang voordat ik op het toneel verscheen, dus geen betere plek om eens op zoek te gaan naar leuke boekrecepten. Mijn moeder wees me op het boekje “Rommelpotterij, op hoop van zegen” van Ina Faassen en Henk Molenberg uit 1971. Een nogal eigenaardig kookboek, waarin niet de per se de recepten maar de verhalen bij de recepten de hoofdrol spelen. Met recepten als “De Spaanse hoer” en “Hem van boven”, viel mijn keuze op een iets toegankelijker recept, namelijk de wilde eend.

Met een paar kleine aanpassingen heb ik het recept gemaakt en het resultaat was echt fantastisch. Ik durf dit eigenlijk wel een veel te vroeg kerstrecept te noemen. Een heerlijk malse eendenborst met een zachte saus van port, madeira, kersen en mandarijnen. Als dat niet feestelijk klinkt, weet ik het ook niet meer.

Ingrediënten

  • 2 eendenborsten
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 100ml port
  • 1tl kaneel
  • 1 kop kersen (uit de diepvries is prima)
  • 1 kop mandarijnenpartjes (uit blik, wel even de siroop afgieten)
  • 2el boter
  • 2el bloem
  • 2koppen runderbouillon
  • 80ml Madeira
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Kerf het vet van de eend in een ruitpatroon in en bestrooi beide zijden met zout en peper.

Verhit wat boter in een pan en fruit hierin de sjalotjes.

Leg de eendenborst met het vet naar beneden in de pan en laat op middelhoog vuur enkele minuten bakken zodat het vet begint te smelten.

Voeg de kersen, mandarijnenpartjes, kaneel en port toe, en roer door.

Draai de eendenborst om en bak nu aan weerszijden nog enkele minuten. De eend mag uiteindelijk wat rosé zijn.

Smelt ondertussen in een andere pan de 2el boter en voeg de bloem hieraan toe.

Roer het geheel door en laat eventjes bakken, zodat de bloem kan garen.

Voeg de bouillon toe en roer goed door zodat het bouillonmengsel gaat binden.

Voeg de madeira toe, roer door en laat eventjes doorkoken.

Voeg vier soeplepels van de madeirasaus toe aan het de pan met de eendenborsten en meng met de kersen mandarijnensaus.

Serveer de eendenborst in plakjes overgoten met de saus.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel