Perencompote met gember – “Twaalf maanden lekker eten"

Ik vond een tijdje geleden een oude versie (uit 1987) van “Twaalf maanden lekker eten” bij de kringloopwinkel. Een boek wat nu ook nog steeds te krijgen is, zij het niet meer met dezelfde lay-out of exact dezelfde recepten. De recepten lijken veelal iets gemoderniseerd, waardoor de bereiding net anders is met her en der een ander ingrediënt. Best grappig om dat zo eens naast elkaar te zien. Daarom leek het met me leuk om een oktoberrecept van toen te delen. Namelijk deze perencompote met gember. Ook dit recept is ook in de huidige versie van “Twaalf maanden lekker eten te vinden”, maar ook iets aangepast. Zo wordt er zoete witte wijn gebruikt in plaats van droge, verse gember in plaats van bolletjes en citroenschil. Eveneens wordt er geen compote meer van gemaakt, maar de basis is dusdanig hetzelfde dat ik het in principe toch wel hetzelfde recept durf te noemen. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik ook niet een kleine aanpassing gemaakt had. Door de gember krijgt de compote een klein beetje een scherp randje wat heerlijk is met de zoete smaken die erin verwerkt zijn. Ik at het uiteindelijk met kaiserschmarren, maar volgens mij is het ook heerlijk bij wildgerechten, varkensvlees of kip (uit de oven).

Ingrediënten

  • 4 stevige handperigen geschild en in blokjes
  • Stukje verse gember (2 cm) geraspt
  • 200ml halfzoete witte wijn
  • 2el gembersiroop
  • 3tl honing

Bereidingswijze

Breng de ingrediënten samen in een steelpan aan de kook.

Laat het geheel met de deksel op de pan 15-20 minuten zachtjes koken.

Roer alles met een garde tot een compote.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel