Carrot cake (worteltaart)

Onlangs bereikte de geweldige leeftijd van 28 jaar. Van vrienden kreeg ik het fantastische kookboek “United States of Cakes” van Roy Fares met allemaal heerlijke zoete recepten uit de Verenigde Staten. Een boek dat goed bij mij past, aangezien ik nog wel eens naar de V.S. ga en er zelfs een aantal maanden gewoond en gestudeerd heb. In dit boek staat ook een recept voor worteltaart, een taart die ik zelf ook voor het eerst in de V.S. at. Verrassend genoeg heeft deze taart niet een hele uitgesproken wortelsmaak, maar is lekker zoet en kruidig. Ik heb het recept uit het boek wel enigszins aangepast naar eigen smaak, maar de reacties hier zijn erg positief, dus de taart gaat zeker nog vaker op tafel komen. Voor de topping gebruikte ik zelf Monchou, omdat ik dat een lekkere stevige roomkaas vind.

Ingrediënten

  • 270gr bloem
  • 1tl baksoda
  • 1½tl bakpoeder
  • ½tl zout
  • 2tl kaneel
  • ¼tl nootmuskaat
  • ¼tl kruidnagel
  • 55gr amandelrasp
  • 3el vanille extract
  • 4 eieren
  • 300gr lichtbruine basterdsuiker
  • 3dl plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
  • 350gr geraspte wortels
  • 50gr boter op kamertemperatuur
  • 400gr roomkaas
  • 180gr poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Sap van een 1(biologische) citroen
  • Amandelschaafsel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een springvorm van 24 cm in.

Bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de randen met bloem.

Meng en zeef in een kom de bloem, de baksoda, bakpoeder, het zout, de kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Roer de amandelrasp erdoor.

Klop de eieren, de lichtbruine basterdsuiker en 1 el vanille extract tot een luchtig en licht geheel.

Roer de olie en het bloemmengsel in gedeeltes door het ei-suikermengsel.

Als dit alles goed gemengd is, meng je de wortelrasp er door.

Doe alles in de bakvorm en bak het in 45-55 minuten in het midden van de oven gaar.

Controleer met een prikker of de taart gaar is en laat deze helemaal afkoelen.

Klop voor de topping de boter en roomkaas luchtig.

Voeg de poedersuiker, 2el vanille extract, vanillesuiker en citroensap tot een stevig mengsel.

Laat het mengsel een uurtje opstijven in de koelkast.

Snijd de taart horizontaal door.

Bestrijk de bovenzijde van de onderste helft van de taart en besmeer met ¼ van het roomkaasmengsel.

Leg de bovenste helft erop en bestrijk de taart met de rest van het roomkaasmengsel.

Rooster de amandelschaafsel en bestrooi de buitenrand van de bovenzijde van de taart ermee ter decoratie.

2
  1. Suzanne
    7 jaar geleden
    Dat klinkt ook erg lekker, wellicht dat ik dat de volgende keer eens probeer :-).
  2. Femke
    7 jaar geleden
    Afgelopen week heb ik er ook een gemaakt. Iets ander recept, maar was erg lekker. Ik heb de eieren gesplitst. Het eiwit stijf geklopt en dat op het laatst erdoor gemengd. Werd de carrotcake erg luchtig van.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel