Speculaasbrokken

Nu de Sint weer in het land is, is het natuurlijk hoog tijd voor een Sinterklaasrecept. Nu denk je natuurlijk al snel aan een recept met kruidnoten, maar in dit geval zijn het speculaasbrokken geworden. Ik weet dat je die vaak de rest van het jaar ook nog kan krijgen, maar ik blijf ze om de één of andere reden toch altijd associëren met Sinterklaas. Maar waarom dan toch brokken en geen gewone speculaasjes? Nou, dat is enerzijds omdat ik de dikte van de koek fijner vind. Anderzijds is het omdat ik echt niet om kan gaan met een speculaasplank. Zodra ik uitvogel hoe ik daar op een fatsoenlijke manier de speculaasjes uit kan halen zal ik daar ook een recept mee maken (tips zijn welkom). Belangrijk bij dit recept is om het deeg niet te lang te kneden en het goed te koelen. Dan worden de speculaasbrokken lekker knapperig.

Ingrediënten

  • 200gr zelfrijzend bakmeel
  • 100gr koude roomboter in blokjes
  • 125gr bruine basterdsuiker
  • 3el speculaaskruiden
  • Mespunt zout
  • 1tl amandel extract
  • 2el volle melk
  • Handvol garneeramandelen

Bereidingswijze

Doe de zelfrijzend bakmeel en de boter samen in een kom.

Snijd de boter met behulp van twee messen door het bakmeel heen.

Voeg de suiker, speculaaskruiden en het zout toe en roer door.

Voeg de melk en amandelextract toe en kneed het geheel met je vingertoppen tot een samenhangend deeg. Kneed het niet langer dan nodig is.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Laat het deeg een uur afkoelen in de koelkast.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ongeveer 1 cm dik.

Druk de garneeramandelen in het deeg.

Bak het speculaas in 25-30 minuten gaar in het midden van de oven gaar.

Laat helemaal afkoelen op een taartrek en breek daarna in stukken.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel