Kaneelbroodjes

Van dit recept word ik zo ontzettend blij! Dit is een ultiem weekend recept, ideaal voor een dag als je net wat meer tijd hebt voor het ontbijt, want er zit wel enige voorbereiding aan. Voor het eerst at ik deze broodjes in Amerika en sindsdien zijn ze zeker een favoriet. Ik heb er zelfs met mijn tante een traditie van gemaakt om bij de Cinnabun een broodje te gaan halen als ik daar weer op bezoek ben. Daar komen ze wel in een iets groter formaat, dus dan delen we hem (meestal). Het lekkerst zijn ze als ze nog warm zijn, dan kun je ze nog zo lekker uit elkaar trekken en dan lekker met een beetje glazuur. Ik krijg nu alweer trek!

Ingrediënten

  • 120ml + 2-3 el volle melk
  • 60 + 25 + 25gr roomboter
  • 420gr bloem
  • 1 zakje intstant gist
  • 45gr lichtbruine suiker
  • ½tl zout
  • 60ml water
  • 1 ei
  • 180gr bruine suiker
  • 1el kaneel
  • 200gr poedersuiker
  • 1-2 el vanille extract

Bereidingswijze

Verwarm 120ml melk tot net onder het kookpunt.

Roer 60gr boter erdoor totdat deze gesmolten is en laat het geheel afkoelen tot het handwarm is.

Meng in een kom 300gr bloem, gist, lichtbruine suiker en het zout.

Voeg het water, ei en melk toe en klop goed door.

Voeg de resterende bloem (ongeveer 60gr per keer) toe en roer steeds goed door met een houten lepel of spatel.

Als het deeg het deeg samen komt kneed het dan 5 minuten met mixer met een deeghaak of met de hand op een met bloem bestoven werkvlak. Als het deeg heel erg plakkerig blijft kun je eventueel nog wat bloem toevoegen, maar niet te veel. Het deeg moet na het kneden iets terugveren als je er in drukt.

Dek het deeg af met een licht vochtige doek en laat het zo’n tien minuten op het aanrecht rusten.

Smelt 25gr roomboter in een pan en laat iets afkoelen.

Meng de bruine suiker met het kaneel.

Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een rechthoek van ongeveer 20x30 centimeter.

Smeer het deeg rijkelijk in met de gesmolten boter en besprenkel rijkelijk met de kaneelsuiker. Druk de suiker voorzichtig iets in de boter.

Rol het deeg op en knijp de naad dicht.

Snijd het deeg in twaalf even grootte broodjes. En doe ze in een rechthoekig (of vierkant, of rond) bakblik.

Dek de broodjes af en laat 30 minuten op een warme plek rijzen, totdat ze ongeveer verdubbeld zijn qua formaat.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin en laat 10 minuten afkoelen.

Meng voor het glazuur de poedersuiker met 2 el melk en 1-2 el vanille extract.

Smelt 25gr boter.

Voeg deze al roerend aan het poedersuikermengsel toe.

Vind je het glazuur nog te dik, voeg dan een extra eetlepel melk toe.

Bedruip de broodjes rijkelijk met het glazuur.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel