Dulce de leche

Dulce de leche, oftewel melkzoet (aldus Wikipedia), is een heerlijke karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Nou dat klinkt misschien niet super smakelijk, maar dat is het wel. Niet voor niks is dulce de leche erg bekend in Zuid-Amerika. Echte karamel is het niet, want dat maak je natuurlijk niet van melk, maar daar smaakt het niet minder lekker om. Dit goedje kun je op een boterham smeren, op een taart doen, of gewoon eten met een lepel.

Er zijn verschillende bereidingswijzen voor Dulce de leche. Een veelgebruikte methode is om het blikje in een pan met water 3 uur lang te koken. Nou heb ik gehoord dat het blikje kan ontploffen als het niet ver genoeg onder water staat. Ik koos er uiteindelijk voor om het au-bain-marie te maken. Enerzijds omdat ik geen ontploffend blikje wilde riskeren, anderzijds omdat ik dan ook mooi kon zien hoe het proces van gecondenseerde melk tot karamelpasta ging.

Ingrediƫnten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Evt. een snuf zout (een lekkere toevoeging, maar het zit er normaal niet in)

Bereidingswijze

Giet de inhoud van het blikje gecondenseerde leeg in een schaal en dek de schaal af met aluminiumfolie.

Verwarm de gecondenseerde melk 2-3 uur au-bain-marie totdat hij de gewenste kleur en dikte heeft.

Roer even door.

Voeg eventueel wat zout toe, dat hoort officieel niet in het recept, maar is wel heel erg lekker.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel