Registeren
Wachtwoord vergeten?
Niet om je te ontmoedigen om ze eens te maken, maar dit is denk ik toch wel het meest moeilijke en bewerkelijke recept dat ik ooit gemaakt. Bij het maken van macarons kan het voor mijn gevoel maar twee kanten op, of ze zijn heerlijk, of ze zijn echt totaal mislukt. Dit laatste is me meer dan eens overkomen, dus besloot ik om het kookboek van de meester van de macarons aan te schaffen, Pierre Hermé.
Als je dat boek eenmaal in handen hebt ga je wel door met bakken tot je de perfecte macarons hebt. Ieder recept is dan ook goed voor zo’n 144 macaron koekjes, je kunt er dus wel 72 van die mooie gevulde macarons van maken. Geen straf kan ik je vertellen en je kunt ze een tijdje in de koelkast bewaren of zelfs 3 maanden in de vriezer. Niet dat ze dat bij mij gered hebben. Geen zorgen, ik heb ze met name uitgedeeld, maar het kostte moeite om ze niet zelf allemaal op te eten.
Dit recept is in de basis van Pierre Hermé, met wat kleine aanpassingen om de citroensmaak er nog verder uit te laten komen. Verder heb ik kurkuma gebruikt om de schelpen een gele kleur te geven. Wil je echt knallend geel, dan kun je het beste gaan voor een wat minder natuurlijke kleurstof (bij voorkeur in poedervorm). Nog een kleine kanttekening bij dit recept, je moet er 2 dagen voor uittrekken.
Wrijf 240gr kristalsuiker met je handen samen met 8gr citroenrasp.
Klop het citroensap en de eieren er doorheen.
Verwarm het mengsel al kloppend au-bain-marie tot 83 graden.
Haal het mengsel van de warmtebron en laat het terugkoelen tot 60 graden.
Voeg de boter toe en klop het tot een glad mengsel is.
Klop het mengsel vervolgens 10 minuten met een handmixer.
Doe de citroencrème in een schaal, dek af met huishoudfolie, waarbij je de folie tegen de crème aanduwt.
Zet het mengsel een 24 uur in de koelkast.
Zeef de poedersuiker samen met 300 gram amandelmeel en meng met de rasp van één citroen.
Meng de kurkuma door 110 gram eiwit, giet dit mengsel over het amandelmengsel, maar roer niet door.
Verwarm het mineraalwater samen met 300 gram kristalsuiker tot 115 graden.
Zodra het suikermengsel 115 graden is klop je 110 gram eiwit (bij voorkeur met een keukenmachine) tot zachte pieken. Het suikermengsel blijf je ondertussen verwarmen tot 118 graden.
Wanneer het suikermengsel 118 graden bereikt heeft giet je het al kloppend op de eiwitten om een meringue te maken.
Blijf de meringue kloppen totdat deze is teruggekoeld naar 50 graden, vouw het vervolgens door het amandelmengsel.
Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond.
Spuit op een met bakpapier (of gebruik een macaronmat) beklede bakplaat rondjes van zo’n 3,5cm doorsnede op zo’n 2cm van elkaar.
Tik zachtjes je bakplaat tegen het aanrecht en laat de macarons nu 30 minuten drogen tot ze droog aanvoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
Bak de macarons in 12 minuten gaar. Open na 8 en na 10 minuten kort de ovendeur.
Haal de macarons uit de oven en tezamen met het bakpapier van de bakplaat en laat afkoelen.
Roer 100 gram amandelmeel door de citroencrème.
Doe de citroencrème in een spuitzak en spuit op de helft van de macarons een mooie laag citroencrème, doe hier vervolgens weer een macaron bovenop.
Zet de macarons minimaal 24 uur in de koelkast, haal ze 2 uur voor het serveren uit de koelkast om ze weer op kamertemperatuur te laten komen.
*Eiwit van eieren die niet kakelvers zijn, van daar zit het eiwit nog erg van bij elkaar. Zelf gebruikte ik eiwit wat je apart in een flesje kan kopen in de supermarkt. Daar was ik echter niet helemaal tevreden over, het kostte namelijk veel moeite om de meringue te maken. Volgende keer gebruik eieren die ik een paar dagen tot een week in de koelkast laat staan om te zorgen dat het eiwit zijn elasticiteit verliest.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.