Gezonde ontbijtkoek

Ontbijtkoek is iets waarvan veel mensen het beeld hebben dat het erg gezond is. Niet zo vreemd aangezien het in diëten nog wel eens als tussendoortje wordt voorgeschreven. Dit is omdat het een laag vetgehalte heeft, helaas zitten er wel ladingen suiker in een ontbijtkoek. Stiekem toch niet heel erg gezond dus. Ik wilde al een tijdje een gezonde versie maken, dus ik ben eindelijk eens aan de slag gegaan.

Sinds het afgelopen jaar eet ik regelmatig speltbrood, erg lekker trouwens. Het leek me dan ook leuk om in dit recept speltmeel te gebruiken. Daarnaast wilde ik ook de hoeveelheid suiker beperken, daarom heb ik bananen en dadels gebruikt om de ontbijtkoek te zoeten. Er zit wel een klein beetje suiker in, namelijk palmsuiker. Het grote voordeel van palmsuiker is dat het een trage suiker is. Oftewel je bloedsuikerspiegel schiet er niet van omhoog. Let er bij palmsuiker wel op de je pure palmsuiker gebruikt, verkrijgbaar in schijven en blokken bij de o.a. de toko, en niet palmsuiker die gemengd is met rietsuiker, die is namelijk een stuk minder goed voor je. Om de palmsuiker te verwerken kun je deze eventueel raspen.

Ik ben erg blij met het resultaat. Een kruidige ontbijtkoek, die misschien iets meer weg heeft van kruidkoek, met een goede consistentie.

Ingrediënten:

 • 400ml melk
 • 3 medium goed rijpe bananen
 • 7 verse dadels
 • 400gr volkoren speltmeel
 • 50gr palmsuiker
 • 3tl kaneel
 • 3tl koekkruiden
 • 1el baking soda

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Ontpit de dadels en doe ze met de melk, bananen in de keukenmachine meng het tot een geheel. Je kunt ook de staafmixer gebruiken.

Meng het speltmeel, de palmsuiker, kruiden en baking soda in een kom.

Voeg het bananenmengsel toe en roer alles tot een geheel.

Vet een cakevorm in en bebloem de bodem en randen.

Doe het mengsel in de cakevorm en bak de ontbijtkoek 50-55 minuten gaar. Check met een prikker of de cake gaar is.

1
 1. Wiep Janssen
  9 jaar geleden
  Uitermate geschikt voor onze paaslunch. Alvast bedankt :)

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel