Apenbrood (monkeybread)

Apenbrood een brood dat uit bolletjes deeg bestaat die heerlijk door kaneelsuiker gerold zijn. Het brood kun je dan vervolgens helemaal uit elkaar plukken. Al moet ik zeggen dat ik het met de karamelsaus erover makkelijker is om het brood gewoon in plakjes te snijden, tenminste als je wilt voorkomen als je echt van boven tot onder plakt.

Je hebt voor dit brood een flinke tulbandvorm nodig, anders rijst het deeg letterlijk de pan uit. Dat is natuurlijk eindeloos zonde. Een andere optie is om het deeg over twee medium tulbandvormen te verdelen.

Ingrediënten

  • 700gr + extra bloem
  • 180ml warm water
  • 9gr gist
  • 240ml karnemelk
  • 120gr + 120gr + 60gr boter in blokjes
  • 90gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150gr fijne kristalsuiker
  • 4½tl kaneel
  • 200gr lichtbruine suiker
  • 4el slagroom
  • 1tl zout

Bereidingswijze

Meng 700gr bloem met de gist.

Doe de karnemelk samen met 120gr boter in een pan en verwarm op medium vuur tot de boter gesmolten is.

Doe het warme water, melkmengsel, 90gr witte basterdsuiker en vanillesuiker samen in een kom en roer door elkaar.

Voeg de bloem toe en kneed met een mixer met deeghaken tot een mooi glad deeg.

Dek het deeg af met een doek en laat op een warme plek rijzen totdat in verdubbeld is.

Doe ondertussen de lichtbruine suiker in een pan met 2 eetlepels water en laat smelten op laag vuur.

Als de suiker volledig gesmolten is roer dan 120gr boter erdoor.

Voeg de slagroom en zout toe en roer tot één geheel.

Vet de tulbandvorm in en verdeel de karamelsaus over de bodem.

Sla het deeg neer.

Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem en rol het deeg uit tot 2,5cm dik.

Snijd het deeg in blokjes van ongeveer 2,5cm.

Meng de kristalsuiker met de kaneel.

Smelt 60gr boter.

Rol de deegbolletjes door de boter en vervolgens in de kaneelsuiker.

Verdeel de deegbolletjes over de tulbandvorm.

Dek de tulbandvorm af met een droge theedoek en laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bak het apenbrood in 50 minuten gaar.

Haal het apenbrood uit de oven en laat een paar minuten rusten, maar niet te lang anders gaat de karamel stollen loopt hij niet lekker meer over het brood heen.

Zet een bord bovenop de tulbandvorm en draai het geheel om.

Verwijder de tulbandvorm en laat het brood verder afkoelen.

Eet smakelijk!

Log nu in om een reactie te plaatsen