Citroen meringuetaart

Kerstdessert alarm! Dit is niet zomaar een lekkere taart, dit is een bijzonder lekkere taart. Wel eentje waar je wat werk in moet steken, maar dat is het meer dan waard. Het belangrijkste aan een citroentaart vind ik dat de taart een overduidelijke citroensmaak heeft. Dat is met deze taart zeker gelukt. Niet alleen heb ik het sap van drie citroenen gebruikt, maar ook de rasp van drie citroenen.

Bij het maken van deze taart is het handig om een suikerthermometer te hebben. Daarnaast heb je een brander nodig voor de meringue.

Ingrediënten

  • 140gr boter
  • 100gr + 200gr witte basterdsuiker
  • 2 eigelen
  • 1 vanillepeul
  • 2el koude melk
  • 250gr bloem
  • 6 eieren
  • 250ml slagroom
  • Sap van 3 citroenen
  • Rasp van 3 citroenen
  • 200gr eiwit
  • 75gr poedersuiker
  • 325gr fijne kristalsuiker
  • 85ml water
  • Snuf zout

Bereidingswijze

Klop de boter, 100 gram basterdsuiker, eigelen, merg van het vanillestokje en melk tot een geheel.

Voeg de bloem en een snuf zout toe en kneed het deeg tot een geheel.

Vorm een cirkel van het deeg en laat een uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Beboter en bebloem de bakvorm (gebruik een springvorm of een andere vorm waarbij je een losse bodem hebt).

Rol het deeg uit tot het zo’n 2 millimeter dik is en bekleed de bakvorm hiermee. Laat het overtollige deeg over de rand heen hangen.

Doe bovenop het deeg een bakpapiertje en vul met bakbonen.

Zet de taartvorm op een bakpapiertje in de oven (voor als er wat van het overhangende deeg afbreekt) en bak 20 minuten.

Verwijder de bakbonen en verlaag de oventemperatuur naar 160 graden en bak nog eens 20

minuten.

Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen (laat de oven wel aanstaan op 160 graden).

Gebruik een kartelmes om overtollig deeg te verwijderen langs de rand van de vorm.

Klop de eieren, slagroom en 200gr basterdsuiker tot een geheel.

Klop de citroensap en citroenrasp erdoor.

Schenk de citroenvulling op de bodem, het kan makkelijk zijn om de bodem vast in de oven te zetten voordat je de vulling op de bodem schenkt om knoeien te voorkomen.

Bak de taart in 60-75 minuten gaar. De vulling is dan wel gestold, maar nog wel lekker zacht. Dit kun je testen door de taart in het midden zachtjes in te drukken, als de taart gestold is, maar wel mee veert dan is de taart gaar.

Verwijder de rand van de vorm en laat de taart afkoelen.

Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.

Voeg de poedersuiker toe zonder verder te kloppen of te roeren.

Die het water met de fijne kristalsuiker in een pannetje en verwarm tot 121 graden, roeren is niet nodig.

Zet de mixer aan om de eiwitten verder te kloppen.

Giet al kloppend de suikersiroop op de eiwitten.

Blijf de eiwitten op de hoogste stand kloppen tot de meringue koud is en er zachte pieken ontstaan.

De kom kan dan nog lauwwarm aanvoelen.

Doe de meringue in een spuitzak met een kartelspuitmond.

Spuit rozetten op de citroentaart.

Gebruik een gasbrander om de meringue rozetten mooi goudbruin te kleuren.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel