Beef Wellington

Eigenlijk had ik hierboven beef wellingtons moeten zetten, want ik maakte er meer dan eentje. Dat zit namelijk zo. Meestal wordt er een groot stuk ossenhaas gebruikt om het te maken en dat is ook erg lekker. Echter is dit vlees ook bizar duur. Daarom besloot ik om het iets goedkoper te houden door kogelbiefstuk te gebruiken. Geen verkeerde keuze al zeg ik het zelf, want de beef wellington was heerlijk! De truc is vooral om de kogelbiefstuk strak op te rollen in het spek, waardoor het geen plat stuk vlees meer is, dit helpt met het krijgen van de juiste garing.

Het is een makkelijk, maar wel een beetje tijdrovend recept om te maken. Het is de tijd die je er insteekt echter wel meer dan waard!

Ingrediënten

  • 3 kogelbiefstukken van zo’n 180 gram per stuk
  • Flinke klont roomboter
  • 300gr paddenstoelen melange
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • Handjevol peterselie fijngesneden
  • 3 takjes tijm
  • 3tl grove mosterd
  • 12 stroken ontbijtspek
  • 9 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

Bestrooi de biefstukken met zout en peper.

Verhit de boter in een pan. De boter is goed als er geen grote belletjes meer te zien zijn.

Bak de biefstukken kort aan beide zijden bruin.

Haal de biefstukken uit de pan en laat volledig afkoelen.

Doe de paddenstoelen tezamen met de knoflook en de sjalotjes in de foodprocessor en maal klein.

Verhit wat boter in een pan en bak het paddenstoelenmengsel 12-15 minuten totdat het vocht eruit is. Het mag best een droog mengsel worden.

Voeg de peterselie en tijmblaadjes en naar smaak zout en peper toe.

Laat het paddenstoelenmengsel volledig afkoelen.

En dan nu de grote truc…

Leg drie stukken huishoudfolie neer die zo’n 4cm langer zijn dan de stroken ontbijtspek.

Leg op ieder stuk folie naast elkaar 4 plakjes ontbijtspek.

Verdeel het paddenstoelenmengsel over de plakken ontbijtspek.

Leg hier bovenop de biefstuk en smeer de bovenzijde van iedere biefstuk in met een theelepel grove mosterd.

Rol iedere biefstuk met behulp van de folie strak op. Het krijgt daardoor eigenlijk een beetje de vorm van een worst.

Leg de opgerolde biefstukken minimaal 2 uur in de koelkast en laat daarna 30 minuten buiten de koelkast weer iets op temperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet gelijk al een bakblik in de oven zodat deze alvast heet is.

Leg drie maal drie roomboter bladerdeegvelletjes op elkaar.

Rol ieder stapeltje op een met bloem bestoven werkvlak zo uit dat je een stuk bladerdeeg waarvan 1/3 groot genoeg is voor de bodem en 2/3 gebruikt kan worden om over de bovenzijde te heen te klappen. Ik hanteer ongeveer 1cm overlap voor beide stukken, zodat je het geheel dicht kan drukken.

Deel iedere lap bladerdeeg op in 2 delen van naar verhouding 1/3 en 2/3.

Leg op de kleine stukken bladerdeeg de biefstukken.

Maak de randen van de kleine vellen bladerdeeg rondom nat met een beetje water.

Maak in het midden van iedere grote lap bladerdeeg een met behulp van een steker of een mesje een gaatje van 1-2cm doorsnede.

Leg over iedere biefstuk een grote lap bladerdeeg, waarbij het gaatje midden bovenop zit.

Druk het bladerdeeg rondom dicht met behulp van een vork.

Smeer het bladerdeeg bovenop in met wat losgeklopt ei.

Steek in 1 van de beefwellingtons een braadthermometer.

Bak de beef wellingtons op de al hete bakplaat op bakpapier gaar. De beef wellingtons zijn goed als ze 58 graden zijn vanbinnen.

Haal de beef wellingtons uit de oven en laat 5-10 minuten rusten.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel