Tiramisu ijscake met koffiekaramel

Ik kon het weer eens niet laten om tiramisu te maken. Niet alleen een heerlijk dessert voor de kerst, maar ook fantastisch om op oudjaarsavond te serveren. Voor iemand die absoluut geen koffie lust eigenlijk best een bijzonder dessert. Deze keer dan wel in de vorm van een ijscake met een heerlijke koffiekaramel. Deze laatste kocht ik onlangs op een kerstmarkt en dat inspireerde mij om mijn eigen karamel met koffiesmaak te maken. Dat ging niet in één keer goed. De eerste ronde was ik nogal overmoedig met de uiterst sterke ristretto die ik gezet had, waardoor je alleen maar koffie proefde en niet meer kon merken dat het een karamel was. Gelukkig was de tweede poging perfect en eindigde ik uiteindelijk met een heerlijke tiramisu ijscake met een geweldige koffiekaramel.

Ingrediënten

  • 1 pak lange vingers
  • 750ml-1L vanille roomijs iets zacht zodat je hem uit kan smeren, maar zeker niet gesmolten
  • 2-3 kopjes koude espresso
  • 25ml amaretto
  • 100gr fijne kristalsuiker
  • 45gr roomboter in stukjes
  • 70ml slagroom
  • 1¼tl ristretto
  • Cacao om te bestrooien

Benodigd

  • Cakevorm van 20cm
  • Huishoudfolie

Bereidingswijze

Bekleed de cakevorm met huishoudfolie.

Meng de espresso met de amaretto.

Je moet nu snel werken om te voorkomen dat het ijs helemaal gesmolten is.

Bedek de bodem van de cakevorm met een laagje vanilleijs.

Haal één voor één 6-8 lange vingers door koffie en leg op de laag vanilleijs.

Bedek de langer vingers weer met een laag vanilleijs en bedek dit wederom met een laag door de koffie gehaalde lange vingers.

Herhaal dit nogmaals en eindig met een laagje vanilleijs.

Dek af met huishoudfolie en zet een nachtje in de vriezer.

Verwarm de suiker in een steelpan op laag vuur totdat deze volledig gesmolten is, je kunt eventueel voorzichtig roeren met een houten lepel.

Voeg de boter toe en roer 1½ minuut door.

Giet er voorzichtig de slagroom door (pas op het zal flink borrelen en mogelijk ook spatten) en roer erdoor.

Laat het geheel 1 minuut al roerend doorkoken.

Voeg de ristretto toe en roer door.

Laat het geheel iets afkoelen.

Haal de ijscake uit de vriezer vlak voordat je hem wilt serveren en stort op een bord.

Bestrooi de ijscake met cacao en bedruip met koffiekaramel. Als de karamel niet vloeibaar genoeg is om te bedruipen kun je deze au-bain-marie weer iets opwarmen.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel