Havermoutkoekjes met chocolade

Ik heb bij mijn ouders aan huis een kantoor. We hebben ook nog een ander kantoor, maar uit praktische overwegingen kies ik er meestal voor om op dit kantoor te werken. Het leuke daarvan is dat ik praktisch iedere middag gezellig met mijn moeder een kopje thee drink. Bij zo’n lekkere kop thee hoort natuurlijk ook wat lekkers. Dit lekkers is meestal een lekker chocolaatje, een bonbon, of een koekje.

Vandaag heb ik havermoutkoekjes gebakken met chocolade. Wat mij betreft een prima koekje om vanmiddag bij de thee te eten. In tegenstelling tot veel andere havermoutkoekjes worden deze wel knapperig. Ze zijn iets aan de droge kant en hebben daarmee ook wat weg van een biscuitje, daar ben ik zelf gek op, dus dat is mooi. Wil je ze iets minder droog dan kun je wat extra boter toevoegen.

Ik heb er voor gekozen om palmsuiker te gebruiken. Behalve dat palmsuiker een lage glycemische index heeft, het is dus een trage suiker, heeft het ook een lekkere wat karamelachtige smaak.

Ingrediënten (16 koekjes):

  • 100gr havermout
  • 75gr bloem
  • 50gr amandelen
  • 15 gr + 60 gr zachte roomboter
  • 45 gr palmsuiker (let op dat het pure palmsuiker is, niet gemengd met rietsuiker)
  • 2x ½tl kaneel
  • ½tl bakpoeder
  • ½ ei
  • 3 el melk
  • snuf zout
  • 50gr extra pure chocolade (71% cacao)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de havermout met een ½ tl kaneel.

Smelt 15 gram boter in een koekenpan.

Rooster de havermout in een paar minuten al roerend goudbruin in de boter.

Laat de havermout op een bord afkoelen.

Los de palmsuiker op in een 2 eetlepels heet water en laat afkoelen.

Klop de boter luchtig.

Voeg het ei en de melk toe en klop het goed door.

Hak de amandelen klein.

Voeg de bloem, bakpoeder, kaneel en zout bij elkaar en meng het goed door elkaar.

Doe hierbij de havermout en de amandelen en meng door elkaar.

Meng dit geheel samen met de palmsuiker en het botermengel tot een deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol van het deeg balletjes van 2-3 cm doorsnede.

Druk de balletjes plat tot een rond koekje van ongeveer een ½ cm dik en leg de koekjes met een paar cm ruimte ertussen op de bakplaat.

Bak de koekjes in 15 minuten gaar.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Smelt de chocolade, laat deze iets afkoelen zodat het niet te vloeibaar is en bedruip de koekjes ermee en laat de chocolade drogen.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel