Upside down appelcake

Een upside down appelcake, oftewel een appelcake die op zijn kop gebakken is. Niet te verwarren met de tarte tatin die ook op zijn kop gebakken wordt. In de Verenigde Staten wordt veelal de pineapple upside down cake gebakken, oftewel een ananascake die op zijn kop gebakken wordt. Nou ben ik zelf niet zo gek op ananas en wel op appels dus de gedachtesprong was niet al te moeilijk om te maken.

Belangrijk is om een goede stevige appel te gebruiken, anders eindig je met appelmoes bovenop je taart. De grote truc bij deze cake is om de bodem van de vorm te bedekken met karamel, door de karamel blijven de appels namelijk ook goed plakken aan de cake. Je wilt hiervoor dus ook zeker een dichte taartvorm gebruiken en niet een springvorm, want het is natuurlijk zonde als al die heerlijke karamel tijdens het bakken uit je vorm loopt.

Ingrediënten

  • 3 Granny Smith appels
  • 200gr + 60gr + een flinke klont zachte roomboter
  • 200gr + 100gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200gr zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 2tl + 1tl kaneel
  • 1tl gemberpoeder
  • ½tl nootmuskaat
  • Snuf zout
  • 2el volle melk
  • 1el slagroom
  • 1tl calvados

Bereidingswijze

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Eventueel kun je de appels ook eerst in plakken snijden en dan een uitsteker gebruiken om het klokhuis te verwijderen.

Snijd de appels in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.

Verhit een flinke klont roomboter in een pan.

Doe de appelschijven met 1tl kaneel en 1tl calvados in de pan en roer voorzichter door.

Laat de appels op mediumhoog vuur 3-5 minuten garen en laat de appels afkoelen.

Vet een taartvorm van 25cm in.

Doe 100gr lichtbruine basterdsuiker in een pan samen met 1el water en laat de suiker helemaal smelten.

Roer er 60gr roomboter door en roer er vervolgens 1el slagroom door.

Laat ½-1 minuutje inkoken.

Verdeel de karamel over de bodem van de taartvorm.

Verdeel de appelschijven over de bodem over de karamel en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop de boter met 200gr lichtbruine basterdsuiker romig.

Klop er één voor één de eieren doorheen.

Meng het zelfrijzend bakmeel met 2t kaneel, de gemberpoeder, de nootmuskaat en het zout.

Zeef en spatel het zelfrijzend bakmeelmengsel door het beslag.

Roer de melk erdoor.

Verdeel het beslag over de appels.

Bak de cake in 20-25 minuten in het midden van de oven gaar.

Laat de taart 20 minuten in de vorm afkoelen voordat je deze op een cakeschaal stort.

Log nu in om een reactie te plaatsen