Registeren
Wachtwoord vergeten?
Tijd voor een familierecept! Deze kniepertjes werden al door mijn overgrootmoeder gemaakt. Zij gaf het recept door aan mijn oma en tegenwoordig is mijn tante meestal de “klos” om ze te bakken. Maar ook hier houdt het niet op. Ook sommige van haar kinderen kunnen ze maken en ook diverse kleinkinderen hebben ook al achter het kniepertjesijzer gestaan. In die zin loop ik eigenlijk een beetje achter op de rest. Het kniepertjesijzer stond al zeker 5 jaar (waarschijnlijk langer) bij mijn ouders op zolder en ik had zelfs nog nooit om het recept gevraagd.
Eens moet de eerste keer zijn en afgelopen oud en nieuw vroeg ik dan ook om het recept aan mijn tante. Waarom oud en nieuw? Kniepertjes worden veelal met oud en nieuw gebakken. Het platte kniepertje staat voor het oude jaar, wat geen geheimen meer heeft, want je kunt alle kanten goed bekijken. Het opgerolde kniepertje staat voor het nieuwe jaar waarin nog vanalles kan gebeuren. Bij mij in de familie worden ze trouwens het hele jaar door gebakken. Bewaren gaat ook makkelijk, al is daar bij ons in de familie vaak weinig kans voor.
Mijn vader was zo blij als een kind toen hij hoorde dat ik ook kniepertjes ging bakken. Hij was bang dat het in ons gezin een generatie over zou slaan. Dus daar kwam heel wat jeugdsentiment naar boven. De mooie opgerolde kniepertjes zijn ook dankzij hem, want als het aan mij had gelegen waren ze allemaal plat geweest. Niet omdat ik ze opgerold niet mooi vind, maar het is wel een flinke klus. Handig om met zijn tweeën te doen als je rolletjes wilt. Dan kan de één kniepertjes bakken en de ander zijn handen verbranden bij het oprollen. Want rollen moet gelijk als de wafels uit het ijzer komen en dus nog zacht zijn.
Meng de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en zout.
Kluts de eieren.
Maak een kuiltje in het bloemmengsel en doe hierin de geklutste eieren.
Smelt de boter in de melk (niet te heet, het mag niet koken), blijf tijdens het smelten goed roeren.
Kneed het bloemmengsel met een mixer met deeghaken, voeg ondertussen steeds een beetje van het melk/boter mengsel toe. Het beslag moet wat loperig zijn.
Zet het beslag één nacht afgedekt op een koele plek.
Het beslag moet iets dikker zijn dan vla, mix er na de nacht koelen dus eventueel nog wat melk door.
Zet het kniepertjesijzer op de middelste stand (mogelijk moet die van jou iets heter of kouder, dit is net als bij ovens een beetje afhankelijk van het ijzer.
Vet het ijzer in met een beetje boter of olie.
Doe een volle dessertlepel beslag in het midden van de bakplaat en sluit het kniepertjesijzer.
Als er geen damp meer uit het apparaat komt moet je ongeveer nog 10-30 seconden doorbakken om de wafeltjes mooi goudbruin te krijgen. De precieze tijd is ook weer een beetje afhankelijk van het apparaat, maar je krijgt er na twee of drie wafels echt gevoel voor.
Laat ieder wafeltje afkoelen op een glazen of marmeren plaat of een stenen bord afkoelen. Wil je graag rolletjes maken? Rol de wafeltjes dan gelijk om een stokje van ongeveer 1-1,5cm diameter en houd even vast om te zorgen dat deze z’n vorm behoudt. Haal het rolletje van het stokje en laat verder afkoelen.
Bewaar de kniepertjes in een luchtdichte trommel met een beetje keukenpapier op de bodem.
Het kniepertjes recept geschreven door oma in een kookboek van mijn tante.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.