Macarons met vanillecrème en aardbeienjam

Valentijnsdag komt er weer aan en dan is het natuurlijk tijd voor een recept in thema. Niks in hartvorm, maar dat komt vooral omdat ik niet zo goed ben in macarons opspuiten in een hartvorm. In tegenstelling tot de vorige keren dat ik macarons maakte heb ik deze keer geen natuurlijke kleurstof gebruikt. Dat kwam toevallig zo uit, want ik wilde graag roze macarons en had daar geen natuurlijke kleurstof voor bij de hand. Ook heb ik ten aanzien van de vorige keer de oven wat lager gezet en de macarons langer laten drogen. Het resultaat was dat de macarons mooier omhoog kwamen, waardoor ze een heel mooi voetje kregen. Nou dat was wel genoeg informatie over hoe ik macarons maak. Deze macarons gevuld met vanillecrème en aardbeienjam zijn ook gewoon heel erg lekker.

Ingrediënten

  • 150gr amandelmeel (bij voorkeur zelf gemaakt van amandelschaafsel)
  • 150gr poedersuiker
  • 55gr +55gr +35gr eiwit
  • Beetje rode kleurstof
  • 150gr + 95gr fijne kristalsuiker
  • 38gr + 30gr water
  • 100gr zachte boter
  • 1½tl vanille extract
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 125gr aardbeienjam
    • Bereidingswijze

      Meng de amandelmeel met de poedersuiker.

      Meng 55 gram eiwit met de gewenste hoeveelheid kleurstof. Als je een gelkleurstof gebruikt, gebruik dan niet te veel, want het kan de structuur van je macarons aantasten.

      Meng het gekleurde eiwit met het amandelmeelmengsel.

      Verwarm 38 gram water samen met 150 gram kristalsuiker tot 100 graden.

      Zodra het suikermengsel 100 graden is klop je 55 gram eiwit (bij voorkeur met een keukenmachine) tot zachte pieken. Het suikermengsel blijf je ondertussen verwarmen tot 118 graden.

      Wanneer het suikermengsel 118 graden bereikt heeft giet je het al kloppend op de eiwitten om een meringue te maken.

      Blijf de meringue kloppen totdat deze is terug gekoeld naar maximaal 50 graden (een lagere temperatuur mag ook) en mooie stijve pieken heeft.

      Meng 1/3 van de meringue door het amandelmengsel.

      Vouw de resterende meringue ook door het amandelmengsel. Blijf het beslag mengen tot het net een soort dikke vla is en langzaam van je lepel afloopt. Dit heet macaroneren.

      Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond.

      Spuit op een met bakpapier (of gebruik een macaronmat) beklede bakplaat rondjes van zo’n 3,5cm doorsnede op zo’n 2cm van elkaar.

      Tik zachtjes je bakplaat tegen het aanrecht en laat de macarons nu 60 minuten drogen tot ze droog aanvoelen. Dit kan langer duren op vochtige dagen.

      Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.

      Bak de macarons in 12 minuten gaar. Open na 8 en na 10 minuten kort de ovendeur.

      Haal de macarons uit de oven en tezamen met het bakpapier van de bakplaat en laat afkoelen.

      Verwarm de jam in een pannetje om deze meer smeerbaar te maken.

      Haal de jam door een zeef om deze mooi glad te maken en laat afkoelen.

      Verdeel de jam over de helft van de macarons.

      Verwarm 30 gram water samen met 95 gram kristalsuiker tot 100 graden.

      Zodra het suikermengsel 100 graden is klop je 35 gram eiwit (bij voorkeur met een keukenmachine) tot zachte pieken. Het suikermengsel blijf je ondertussen verwarmen tot 118 graden.

      Wanneer het suikermengsel 118 graden bereikt heeft giet je het al kloppend op de eiwitten om een meringue te maken.

      Blijf de meringue kloppen totdat deze is terug gekoeld naar maximaal 50 graden (een lagere temperatuur mag ook) en mooie stijve pieken heeft.

      Voeg al kloppend de zachte boter beetje bij beetje toe, steeds wachtend tot de boter is opgenomen in het mengsel.

      Klop de vanille extract en de vanillemerg erdoor.

      Doe op de jam een mooie laag van de vanille meringue botercrème en doe hier weer een macaron bovenop.

      Zet de macarons minimaal 24 uur in de koelkast, haal ze 2 uur voor het serveren uit de koelkast om ze weer op kamertemperatuur te laten komen.

Log nu in om een reactie te plaatsen