Ravioli met salami en zongedroogde tomaten

Ravioli is niet iets wat je elke dag klaarmaakt. Behalve misschien als je kok in een Italiaans restaurant bent. Juist omdat het geen alledaagse kost is, is het des te leuker om klaar te maken. Als ze goed lukken geeft het echt een super tevreden gevoel, bij mij dan in ieder geval. Vaak is ravioli gevuld met spinazie en ricotta. Ik wilde echter eens wat anders, dus koos ik voor een mengsel van onder andere salami en zongedroogde tomaat. Dat gaf een heerlijk resultaat en paste perfect bij de simpele saus van geroosterde tomaten die ik erbij maakte.

Om ravioli te maken gebruik ik altijd een ravioli vorm. Super makkelijk, dan zijn al je ravioli even groot en je maakt er een groot aantal in één keer. De enige truc is om ze niet te vol te doen, want anders krijg je de ravioli niet goed dicht. Maar je kunt ze natuurlijk ook op de gewone manier maken. Lap deeg op een werkblad, het mengsel in bergjes over de lap deeg verdelen met voldoende ruimte ertussen en vervolgens weer een lap deeg er overheen leggen. Het deeg druk je dan in de tussenruimtes en aan de zijkanten aan, je kunt de ravioli dan met een mes of een kartelrollertje losmaken van elkaar.

Ingrediënten

  • 200gr pastameel (semola di grano duro)
  • 2 eieren
  • 2 medium ui
  • 3 tenen knoflook
  • 75gr salami
  • 75gr semi zongedroogde tomaten
  • 100gr kastanjechampignons
  • Halve rode paprika
  • Flinke hand vol bladspinazie
  • ½tl basilicum
  • ½tl oregano
  • 1el Italiaanse kruiden
  • 2el crème fraîche
  • 750gr roma tomaten
  • Zout
  • Peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe het pastameel op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden.

Breek de eieren in het kuiltje.

Klop de eieren los met een vork en neem daarbij steeds een beetje van het meel mee. Zodra je er met de vork niet meer doorheen komt ga je met de hand verder en kneed je het tot een samenhangend deeg.

Kneed het deeg zo’n 10 minuten door en laat het daarna in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast.

Snijd de roma tomaten in vier parten.

Snijd 1 ui en 2 tenen knoflook grof.

Doe de roma tomaten en grof gesneden knoflook en ui op een bakplaat.

Bestrooi met de Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak.

Rooster het tomatenmengsel 20 minuten in de oven.

Pureer het tomatenmengsel met een staafmixer tot een saus.

Doe de 1 ui, 1 teen knoflook, salami, zongedroogde tomaten, paprika, kastanjechampignons en bladspinazie samen in de keukenmachine en maal fijn.

Verhit wat olie of boter in een pan en bak het fijngemalen salamimengsel samen met de basilicum, oregano en peper en zout naar smaak voor 3-5 minuten hierin.

Voeg de crème fraîche toe, roer door en bak het geheel nog 2 minuten.

Laat de vulling afkoelen.

Gebruik een pastamachine (dit eventueel ook met een deegroller) om het pastadeeg uit te rollen. Ik ben doorgegaan tot en met stand 8 op de pastamachine.

Maak 48 ravioli.

Kook de ravioli 3-5 minuten.

Indien nodig kun je ondertussen de pastasaus nog even verwarmen.

Serveer de ravioli met de pastasaus van geroosterde tomaten en eventueel een beetje Parmezaanse kaas.

Log nu in om een reactie te plaatsen