Karamelijs met zoute pretzels

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik eet nog steeds ruim voldoende ijs. Er zit hier niet al te ver vandaan een hele lekkere ijssalon waar je vanalles kan krijgen van mango-passievrucht sorbetijs tot aan tiramisu ijs en chocolade karamel zeezout ijs. Zoals je zult begrijpen sta ik niet wekelijks in de keuken mijn eigen ijs te maken, gelukkig maar want mijn vriezer is niet zo groot, maar af en toe vind ik het wel heel leuk om te doen. Nadeel van het hebben van een misschien iets te goedkope ijsmachine is dat ik niet met 40 graden moet bedenken dat ik ijs wil maken, want dat kan het apparaat absoluut niet aan. Al gok ik dat dat voor de meeste ijsmachines geldt die niet zelf-vriezend zijn.

Met dit recept idee liep ik al een tijdje rond. Dus heb ik gewacht tot het ’s morgens niet al te warm was en dit heerlijke ijs gemaakt met zoute pretzels en karamel.

Ingrediënten

  • 600ml volle melk
  • 250ml volvette slagroom
  • 3 eigelen
  • 200gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 vanillepeul
  • 1el vanille extract
  • 200gr kristalsuiker
  • 90gr roomboter in stukjes
  • 125ml slagroom
  • 100gr zoute pretzels

Bereidingswijze

Verwarm de suiker al roerend met een houten lepel of hittebestendige spatel in een steelpan op middelhoog vuur totdat deze volledig gesmolten is.

Voeg de boter toe en roer 1-2 minuten door. Let goed op dat het niet te donker wordt.

Giet er voorzichtig de slagroom door (pas op het zal flink borrelen en mogelijk ook spatten) en roer erdoor.

Laat de karamel 1 minuut doorkoken.

Haal de pan van het vuur en laat de karamel afkoelen.

Snijd de vanillepeul open en verwijder het merg.

Doe de melk, slagroom, 150gr basterdsuiker, vanille extract, vanillemerg en peul in een pan en roer alles goed door elkaar.

Verhit dit tot net onder het kookpunt, voeg 4 eetlepels van de karamel toe en roer door.

Klop ondertussen de eigelen met 50gr suiker tot een luchtig geheel.

Roer nu twee eetlepels van het eigeelmengsel door het verhitte roommengsel (familie maken).

Roer de rest van het eigeelmensel door het roommengsel en laat het 10 minuten zonder het te laten koken onder af en toe roeren pruttelen.

Laat het geheel afkoelen en plaats het een nacht in de koelkast.

Verwijder de vanillepeul.

Draai er in de ijsmachine ijs van.

Verdeel 75gr van de pretzels over het ijs en schep door.

Maak met een theelepel 6-8 hoopjes karamel en ga voorzichtig met een mes door het ijs heen om het te marmeren met de karamel.

Laat het ijs verder bevriezen in de vriezer.

Bestrooi het ijs bij het serveren met de resterende zoute pretzels en giet er eventueel nog wat extra karamel overheen.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel