Gevulde kiprollade

Het is bijna kerst en dan eet je natuurlijk net even meer bijzonder dan anders. Nou ben ik wel een klein beetje een voorstander van iets maken waar je niet de hele dag voor in de keuken hoeft te staan. Dat hoeft met deze lekkere gevulde rollade zeker niet. Je kunt hem zelfs als je wilt de dag ervoor al maken en dan in de koelkast laten liggen. Dan kunnen de smaken er nog meer intrekken. Nou weet ik dat je een rollade vaak in relatief dunne plakjes snijdt, maar ja daar ben ik niet zo goed in. Gelukkig maakt de dikte van de plak niks uit voor de smaak.

Ingrediënten (3-4 personen)

  • 500gr kipfilet
  • 90gr gegrilde paprika
  • 90gr semi zongedroogde tomaten
  • 60gr groene olijven
  • 2 + 1 tenen knoflook
  • 2 el pistachenoten
  • 1el citroensap
  • 1el olijfolie
  • 1tl balsamico azijn
  • Kipkruiden
  • 250gr champignons in plakjes
  • 50ml rode port
  • 1tl tijm
  • 125ml slagroom
  • 1 sjalotje gesnipperd

Bereidingswijze

Rooster de pistachenoten.

Doe de geroosterde pistachenoten met de geroosterde paprika, zongedroogde tomaten, groene olijven, 2 tenen knoflook, citroensap, olijfolie, balsamico azijn en peper en zout naar smaak in de foodprocessor en maal tot één geheel voor een mooie tapenade.

Doe de kipfilets één voor één tussen een stukje plasticfolie en sla plat met een vleeshamer of een koekenpan. Probeer de kipfilets zo te krijgen ze overal ongeveer een dikte hebben van 1 centimeter.

Leg een breed stuk plasticfolie op het aanrecht en leg hierop de kipfilets naast elkaar waarbij je ze elkaar voor een kwart laat overlappen.

Besmeer de kipfilets rijkelijk met de tapenade, maar houd daarbij rondom 2 centimeter vrij.

Rol de filets met behulp van het folie strak op tot een rollade en draai vervolgens de zijkanten van het folie strak aan. Leg er eventueel een knoopje in om te zorgen dat het goed vast blijft zitten.

Leg de rollade nu minimaal 2 uur in de koelkast.

Knip van bindtouw 6 touwtjes met een lengte van zo’n 30 centimeter en 1 touwtje met een lengte van zo’n 60 centimeter.

Leg de 6 korte touwtjes op gelijke afstand van elkaar en minder breed de rollade. Je wilt aan beide kanten van de rollade ongeveer 2 centimeter over houden.

Leg het lange touwtje overdwars in het midden van 6 touwtjes.

Haal de rollade uit het plastic, leg op de touwtjes, en knoop alle touwtjes rondom vast. Knip vervolgens de losse uiteindjes eraf.

Wrijf de kiprollade in met een beetje kipkruiden.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit een klontje boter in een pan en bak de rollade rondom gaar.

Doe de rollade in een ovenschaal en steek er een vleesthermometer in. (Heb je geen vleesthermometer? Bij mij duurde het 40-45 minuten totdat de rollade vanbinnen gaar was)

Bak de rollade totdat deze vanbinnen 72 graden is.

Haal de rollade uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat nog even 5-10 minuten rusten.

Verhit een klontje boter in een pan.

Fruit hierin het sjalotje samen met 1 teentje geperste knoflook.

Voeg de champignons met de tijm en port toe en bak even door.

Voeg de slagroom toe en laat het geheel 4-6 minuten inkoken.

Voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveer de rollade met de champignonsaus.

Log nu in om een reactie te plaatsen