Pecan-kaneelbroodjes

Ik ben gek op dingen met kaneel. Zeker aan veel baksels vind ik het een heerlijke toevoeging. Kaneelbroodjes at ik ooit voor het eerst in de Verenigde Staten samen met mijn tante die daar woont en sindsdien ben ik er echt gek op. Niet dat ik nu wekelijks kaneelbroodjes maak en eet, want laten we wel wezen ze zijn nou niet echt gezond. Maar zo af en toe kan ik er echt enorm van genieten. Deze keer besloot ik een bekende variant te maken. Namelijk pecan-kaneelbroodjes. In feite gewoon kaneelbroodjes, maar dan met een heerlijke vulling van fijngehakte pecannoten en een topping van gekaramelliseerde pecannoten.

Ingrediënten

  • 120ml + 3 el volle melk
  • 60gr + 25gr + 25gr roomboter
  • 420gr bloem
  • 1 zakje intstant gist
  • 45gr + 180gr + 1½ el lichtbruine suiker
  • ½tl zout
  • 60ml water
  • 1 ei
  • 1el kaneel
  • ¼tl nootmuskaat
  • ½ kop + ½ kop pecannoten
  • 1½el honing
  • 200gr poedersuiker
  • 1-2 el vanille extract

Bereidingswijze

Verwarm 120ml melk tot net onder het kookpunt.

Roer 60gr boter erdoor totdat deze gesmolten is en laat het geheel afkoelen tot het handwarm is.

Meng in een kom 300gr bloem, gist, 45gr lichtbruine suiker en het zout.

Voeg het water, ei en melk toe en klop goed door.

Kneed het deeg met een mixer met deeghaken en voeg de resterende bloem (ongeveer een eetlepel per keer) toe totdat deze volledig opgenomen is.

Als het deeg het deeg samen komt kneed het dan 5 minuten met mixer met een deeghaak of met de hand op een met bloem bestoven werkvlak. Als het deeg heel erg plakkerig blijft kun je eventueel nog wat bloem toevoegen, maar niet te veel. Het deeg moet na het kneden iets terugveren als je er in drukt.

Dek het deeg af met een licht vochtige doek en laat het zo’n 10-20 minuten op het aanrecht rusten.

Smelt 25gr roomboter in een pan en laat iets afkoelen.

Meng de 180gr lichtbruine suiker met de kaneel en nootmuskaat.

Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een rechthoek van ongeveer 20x30 centimeter.

Smeer het deeg rijkelijk in met de gesmolten boter en besprenkel rijkelijk met de kaneelsuiker (je hoeft niet alles te gebruiken). Druk de suiker voorzichtig iets in de boter.

Hak een halve kop pecannoten fijn, verdeel de fijngehakte pecannoten over de kaneelsuiker en druk voorzichtig iets aan.

Rol het deeg op en knijp de naad dicht.

Snijd het deeg in twaalf even grootte broodjes. En doe ze in een rechthoekig (of vierkant, of rond) met bakpapier bekleed bakblik.

Dek de broodjes af en laat 30 minuten op een warme plek rijzen, totdat ze ongeveer verdubbeld zijn qua formaat.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin en laat 10 minuten afkoelen.

Meng voor het glazuur de poedersuiker met 3 el melk en 1-2 el vanille extract.

Smelt 25gr boter.

Voeg deze al roerend aan het poedersuikermengsel toe.

Hak de resterende pecannoten grof.

Rooster de pecannoten.

Voeg de honing en resterende suiker toe en karamelliseer de pecannoten.

Haal de pecannoten uit de pan, leg ze op een vel bakpapier en laat de karamel uitharden.

Bedruip de broodjes rijkelijk met het glazuur en bestrooi met de gekaramelliseerde pecannoten.

*Warm zijn de broodjes het allerlekkerst. Dus mocht je ze nou niet gelijk op willen eten, wacht dan nog even met de glazuur en doe ze voor je ze wilt gaan eten nog even 10 minuten op 190 graden in de oven. Om ze vervolgens natuurlijk heerlijk te overgieten met glazuur en te bestrooien met gekaramelliseerde pecannoten.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel