Amerikaanse (buttermilk) pannenkoeken met appel en spek

Deze lekkere pannenkoeken, die geenszins op Hollandse pannenkoeken lijken, kun je in de Verenigde staten in elk pannenkoekenhuis en vele “American diners” bestellen, maar dan eet je het meestal niet als losstaand gerecht. Je bestelt het dan bij het ontbijt of lunch als bijgerecht. Dan krijg je bijvoorbeeld een combinatie van wentelteefjes, pannenkoeken, roerei en bacon. Enorm gezond uiteraard en wat mij betreft ook iets te veel van het goede als combinatie, maar losstaand met wat siroop en verse vruchten zijn ze ook heerlijk.

Om het nog even over de naamgeving te hebben. Buttermilk is wat wij in Nederland over het algemeen kennen als karnemelk (maar ook hier wordt het wel eens botermelk genoemd), oftewel dit zijn karnemelk pannenkoeken. Het verschil met reguliere melk is dat karnemelk minder vet en minder suiker bevat. Daarmee is karnemelk dus wel gezonder, maar ook zuurder.

Deze lekkere stapel pannenkoeken, die ruim voldoende is voor 2 personen maakte ik heerlijk met spek en kaneelappeltjes. Wat mij betreft de perfecte combi die ik ook altijd in mijn favoriete pannenkoekenhuis bestel (al krijg ik de pannenkoek dan wel als half appel, half spek). Dit overgoot ik met een klein beetje ahornsiroop, zoals dat ook in de “States” gaat.

Ingrediënten (6-8 pannenkoeken)

  • 130gr bloem
  • ½tl zout
  • 1tl Baksoda
  • 1 ei
  • 1tl vanille extract
  • 250ml karnemelk
  • 1el roomboter
  • 1 jonagold appel geschild en in plakjes
  • 1tl kaneel
  • Evt. scheutje calvados
  • 1-2 el water
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • Roomboter (om in te bakken)
  • Ahornsiroop

Bereidingswijze:

Meng de bloem met het zout en de baksoda.

In een aparte kom meng het ei, vanille extract en de karnemelk.

Doe dit mengsel bij het bloemmengsel en roer het tot een dik beslag.

Verhit een beetje roomboter in een pan.

Doe hierin de appels, kaneel, water en eventueel een scheutje calvados en roer goed door.

Bak de appeltjes enkele minuten goed door en zet apart.

Bak het spek knapperig in een goed hete pan.

Verhit een klein beetje roomboter in een koekenpan. Niet te veel, alleen om de bodem van de pan een beetje vet te maken.

Schep een juslepel beslag in de koekenpan en spreid dit uit tot een rondje met ongeveer 10cm doorsnede.

Bak de pannenkoek ongeveer op hoog vuur tot de onderkant goudbruin is en keer de pannenkoek om. Bak ook de andere kant goudbruin. Je zult de pannenkoekjes mooi zien rijzen.

Bak nog 6-7 pannenkoeken. Als een pannenkoek klaar is leg je deze bovenop de vorige om zo een grote stapel te maken.

Leg de gebakken appel bovenop de stapel pannenkoeken en verkruimel de spek in grove stukken erover.

Overgiet met een beetje ahornsiroop.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel