Registeren
Wachtwoord vergeten?
Dit recept stond al een hele tijd op mijn lijstje om eens te maken. Ik zag er altijd een beetje tegenop, want ik had het idee dat het echt ongelooflijk moeilijk zou zijn. Nou dat is het dus absoluut niet, het kost alleen wel ongelooflijk veel tijd. Mijn spekkoek heeft wel 20 laagjes en al die laagjes moeten allemaal één voor één gebakken worden. Dus als je even wat wilt bakken moet je niet voor dit recept gaan. Het is echter wel een heel lekker recept en ook echt leuk om die koek met al zijn laagjes één voor één op te bouwen. Als je dus een keer indruk wilt maken is het zeker aan te raden om dit een keer te maken. Natuurlijk kun je de laagjes ook wat dikker maken, dan kost het bakken wat minder tijd.
Bekleed een springvorm van 20cm met een velletje bakpapier en vet de rand in met boter.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eiwitten stijf en zet apart.
Klop de boter met de suiker luchtig.
Voeg één voor één de eidooiers toe en blijf op de hoogste stand van de mixer kloppen tot het een mooi romig mengsel is. Dit kan enkele minuten duren.
Voeg de bloem en het zout toe en klop het geheel tot een egaal beslag.
Klop ook de room en de vanille extract erdoor.
Meng 1/3 van het eiwit door het beslag (familie maken).
Spatel vervolgens het resterende eiwit door het beslag, probeer hierbij het beslag zo luchtig mogelijk te houden.
Verdeel het beslag in 2 gelijke delen.
Meng de kaneel, kruidnagelpoeder, kardemompoeder en nootmuskaat door één deel van het beslag.
Verdeel 2 flinke eetlepels vanillebeslag over de bodem van de springvorm.
Bak de onderste laag 6-8 minuten in het midden van de oven hij goudbruin en gaar is .
Haal de bakvorm uit de oven en zet de oven op de grillstand.
Verdeel 2 flinke eetlepels specerijenbeslag over de onderste laag van de spekkoek en bak deze 5-7 minuten totdat ook deze laag goudbruin en gaar is.
Doe hierop weer een 2 flinke eetlepels vanille beslag en bak ook dit weer 5-7 minuten totdat het goudbruin en gaar is.
Herhaal dit proces steeds waarbij je afwisselend vanillebeslag en specerijenbeslag bakt tot het beslag op is of je bakvorm vol is. Zet het ovenrek als het beslag tot halverwege de springvorm komt iets lager in de oven om te voorkomen dat de spekkoek verbrand.
Dek de spekkoek af met aluminiumfolie.
Zet de oven op boven- en onderwarmte en bak de spekkoek nog eens 10 minuten.
Laat de spekkoek volledig afkoelen in de vorm voordat je de koek eruit haalt.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.