Tiramisutaart

Tijd voor een heerlijk kerstdessert. Deze tiramisutaart is een echte showstopper bij het kerstdiner en mocht je wat overhouden ook nog heerlijk bij de koffie de volgende dag. Deze taart maakte ik met een biscuitbeslag, er is dus geen lange vinger aan te pas gekomen. Als je gek bent op tiramisu dan is dit echt een variatie die je moet proberen!

Ingrediënten

  • 500g mascarpone
  • 100g poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 5 eieren
  • 150gr basterdsuiker
  • 1 vanillesuiker
  • ¼tl zout
  • 1tl citroenrasp
  • 125gr bloem
  • 25gr maïzena
  • 150ml koude espresso
  • 25ml amaretto
  • 100gr extra pure chocolade grof geraspt
  • Cacao
  • Mokkaboontjes

Nodig

  • Ronde bakvorm van 24cm
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje

Bereidingswijze

Klop de eiwitten stijf.

Meng de mascarpone met de poedersuiker en eidooiers.

Schep het opgeklopte eiwit erdoor.

Laat het mascarponemengsel in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de bakvorm in, bekleed de bodem met bakpapier en bebloem de zijkanten.

Mix de eieren met de basterdsuiker, vanillesuiker, zout en citroenrasp op de hoogste stand van de mixer luchtig. Dit kan wel 10 minuten duren. Het mengsel krijgt veel meer volume en wordt licht (bijna wit) van kleur.

Zeef de bloem met de maïzena en schep voorzichtig door het beslag. Als je te hard mengt kun je een groot deel van de luchtigheid verliezen.

Doe het beslag in de bakvorm en bak de taart in 30-35 minuten gaar.

Laat de biscuit 10 minuten in de vorm afkoelen en stort deze vervolgens op een rooster.

Laat de biscuit volledig afkoelen. Neem hier ruim de tijd voor, want hoewel de taart aan de buitenkant koud aan kan voelen, kan deze aan de binnenkant nog warm zijn en kun je deze nog niet goed doorsnijden.

Meng de espresso met de amaretto.

Snijd de biscuit in drie gelijke lagen.

Drenk met behulp van een kwastje de onderste laag van het biscuit in het koffiemengsel.

Verdeel hierover ¼ deel van het mascarponemengsel.

Leg hierop de middelste laag van de taart, drenk deze ook in het koffiemengsel en verdeel hierover vervolgens ¼ van het mascarponemengsel.

Leg het bovenste deel van de taart erop en drenk ook deze in het koffiemengsel.

Bestrijk de bovenkant en zijkant van de taart met ¼ van het mascarponemengsel.

Bestrooi de bovenkant van de taart met een dun laagje cacao.

Bekleed de zijkant van de taart met behulp van een lepel met de chocoladerasp. Als je het met je blote handen doet smelt de rasp.

Spuit het resterende mascarponemengsel in kleine rozetjes rondom de taart en versier de rozetjes met de mokkaboontjes.

Zet de taart een nachtje in de koelkast zodat alle smaken er lekker in kunnen trekken.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel