Pure chocolademousse

Dit is het perfecte toetje om op tafel te zetten met de kerst! Hoewel je het misschien niet zou denken is chocolademousse onwijs makkelijk om te maken. Het recept heb ik gebaseerd op het chocolademousse recept van Jamie Oliver. Deze chocolademousse is iets steviger en veel voller van smaak dan wat je in de supermarkt kan kopen. En wat is er nou beter dan indruk te maken met een zelfgemaakte chocolademousse?! De chocoladebakjes zijn natuurlijk optioneel, maar die zijn ook vrij makkelijk om te maken en als je hoge ogen wilt gooien zou ik de mousse daar zeker in serveren. Hoe weet ik dat je er hoge ogen mee gooit? Dat heb ik even uitgeprobeerd bij mijn eigen familie. Er ging heel wat “Wow” en “Knap gemaakt” over tafel.

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 230gr +120gr extra pure chocolade (mijn favoriete chocolade om  te gebruiken is de Delicata 70% puur chocolade van de Albert Heijn)
  • 70gr roomboter in stukjes
  • 350ml slagroom
  • 2 grote eieren
  • 1 eiwit
  • 2tl amaretto
  • 2el bloemenhoning
  • 25gr witte chocolade

Nodig

Bereidingswijze

Smelt de boter met 230 gram chocolade au bain-marie.

Klop de slagroom tot lichte pieken.

Klop de eieren, het eiwit, en de honing met de mixer op de hoogste stand luchtig (bijna wit van kleur).

Schep voorzichtig de amaretto en de gesmolten chocolade door met het eiermengsel.

Schep dit vervolgens voorzichtig door de slagroom.

Doe de chocolademousse in een bakje en laat een nacht in de koelkast opstijven.

Hak 40gr (1/3) chocolade in kleine stukjes en doe in een bakje.

Smelt de overige 80gr (2/3) chocolade au-bain-marie.

Giet de gesmolten chocolade bij de stukjes chocolade en roer door tot ook de stukjes chocolade gesmolten zijn. Doe dit niet andersom, want de au-bain-marie bak is warm en dan kun je de temperatuur van de chocolade niet goed terugbrengen. Dit proces heet enten en zorgt ervoor, net als bij temperen dat de chocolade uit zichzelf uithardt zonder dat je het in de koelkast hoeft te zetten en ook zijn glans behoudt.

Smeer zes cupcakevormpjes of zes bakjes van een muffinvorm rijkelijke in met de gesmolten chocolade. Als je dit te dun doet breekt het chocolade bakje bij het uit de vorm halen.

Laat de chocolade één tot twee uur uitharden en verwijder vervolgens voorzichtig uit de vormpjes.

Doe de chocolademousse in een spuitzak met een spuitmond met kartelrand en een flinke toef chocolademousse in ieder bakje.

Schaaf over iedere toef een beetje witte chocolade ter decoratie.

Bewaar de chocolademousse bakjes in de koelkast en haal ze er 10 minuten voor je ze wilt serveren eruit om de mousse nog iets zachter te laten worden. Staat je koelkast net zo koud als die van mij (die staat op standje 6) haal hem er dan nog iets eerder uit.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel