Ensamaïdas met amandelboter

Tijd voor een echt weekendrecept! Namelijk deze heerlijke zoete broodjes, ensamaïdas genaamd. Deze broodjes worden met name gegeten op Mallorca en zijn heerlijke gelaagd omdat je ze oprolt met een heerlijke laag boter ertussen. In mijn geval werd ik geïnspireerd door de versie van de Hairy Bikers met amandelboter en besloot ik hun versie (een klein beetje aangepast) te maken. Ik vind deze broodjes het lekkerst als ze iets warm zijn, maar dat hoeft niet rechtstreeks uit de oven, je kunt ze een dag later ook gewoon even opwarmen.

Ingrediënten

  • 500gr bloem
  • 150gr witte basterdsuiker
  • 7gr gist
  • Snuf zout
  • 200ml +2 el melk
  • 2 eieren losgeklopt
  • Zonnebloemolie
  • 100gr kristalsuiker
  • 100gr zachter boter
  • 100gr gemalen amandelen
  • 2tl amandelextract of amandellikeur
  • Poedersuiker

Bereidingswijze

Meng de bloem, basterdsuiker, gist en een snuf zout.

Verwarm 200ml melk tot deze net warm is.

Klop de melk samen met de eieren.

Meng het bloemmengsel met een mixer met deeghaken en voeg langzaam het melkmengsel toe.

Blijf het deeg kneden tot het niet meer plakt, maar zacht en flexibel is. Dit kan zo’n 10 tot 15 minuten duren.

Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie en doe het deeg in de kom.

Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1,5-2 uur rijzen op een warme plek.

Klop de boter met de kristalsuiker, amandelen en amandelextract tot een luchtig mengsel.

Leg het deeg op een licht bebloemd werkblad en verdeel in 16 gelijke delen. Dek de delen af met een vochtige theedoek totdat je deze gaat gebruiken.

Neem een stukje deeg en rol uit tot een rechthoek van zo’n 20 cm lang bij 10 centimeter breed.

Bestrijk het deeg met een flinke dessertlepel amandelboter en rol langs de korte zijde strak op.

Rek het deeg al rollend voorzichtig op naar een lengte van zo’n 25 centimeter.

Rol het deegrolletje op tot een spiraal (het lijkt dan op een soort slakkenhuisje) en steek daarbij het buitenste uiteinde losjes onder de rest van het deeg en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Herhaal deze stappen tot je 16 broodjes gemaakt hebt. Afhankelijk van de oven kan het handig zijn om de broodjes over 2 bakplaten te verdelen.

Dek af met een vochtige theedoek en 1-1,5 uur rijzen op een warme plek tot ze in formaat verdubbeld zijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bestrijk de broodjes met de resterende melk

Doe één bakplaat broodjes in de oven en draai de oven terug naar 175 graden.

Bak de broodjes in 12-15 minuten goudbruin.

Herhaal deze stappen als je de broodjes over 2 bakplaten verdeeld had.

Laat de broodjes iets afkoelen op een rooster.

Bestrooi met poedersuiker ter decoratie.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel