Sloffentaart met mango passievruchtencurd en meringue

Een zeldzaam gehoord compliment bij mij in de vriendengroep: “Ik vind dit nog lekkerder dan je brownies”. Dat wil wat zeggen, want zonder brownies mag ik niet eens mee op vriendenweekend (nou ja, dat beweren sommigen ten minste). Ik vind een sloffentaart echt mooi gebak. Je kunt er qua smaak zoveel kanten mee op en de bodem met amandelvulling maakt het helemaal luxe. De mango passievruchtencurd maakt deze taart heerlijk zomers (heerlijk dus om nog even dat zomerse gevoel te hebben) en de meringue geeft het net dat beetje extra. Het recept is voor 2 sloffen. Het is dus het makkelijkst als je 2 sloffenringen hebt, anders moet je de bodems onafhankelijk van elkaar bakken.

Ingrediënten

  • 180gr boter
  • 150gr witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • Snuf zout
  • Rasp van een halve biologische citroen
  • 280gr bloem
  • 2tl bakpoeder
  • 150gr amandelspijs
  • 1 klein ei
  • 70gr eiwit
  • 25gr poedersuiker
  • 110gr fijne kristalsuiker
  • 30ml water
  • 1 recept mango passievruchtencurd

Bereidingswijze

Meng de boter met de suiker, eidooier en citroenrasp romig.

Voeg de bloem en de bakpoeder toe en kneed tot een soepel deeg.

Vorm het deeg in een dikke rechthoekige plak, verpak in vershoudfolie en laat een uur de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 8 mm (je moet er twee sloffen uit kunnen steken met een beetje ruimte ertussen).

Schuif het bakpapier met de deeglap op de bakplaat, steek er twee sloffen uit met een beetje ruimte ertussen en verwijder het overtollige deeg. Mocht je maar één sloffenring hebben steek er dan één slof uit leg het resterende deeg terug in de koelkast om na het bakken van de eerste slof de tweede sloffenbodem te bereiden.

Vet de sloffenring in met boter en zet om het uitgestoken deeg heen.

Klop het ei los.

Meng een half tot een heel ei door de amandelspijs tot je een mooi egaal maar niet te vloeibaar mengsel hebt.

Verdeel de amandelspijs over de taartbodem en laat daarbij rondom een rand van 1 cm vrij. Het makkelijkst is om hierbij een spuitzak te gebruiken.

Bak de sloffenbodem in 25-30 minuten gaar.

Verwijder de sloffenring en laat de bodem afkoelen.

Als de sloffenbodems helemaal afgekoeld zijn verdeel dan de mango passievruchtencurd over de bodems.

Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.

Voeg de poedersuiker toe zonder verder te kloppen of te roeren.

Die het water met de fijne kristalsuiker in een pannetje en verwarm tot 121 graden, roeren is niet nodig.

Zet de mixer aan om de eiwitten verder te kloppen.

Giet al kloppend de suikersiroop op de eiwitten.

Blijf de eiwitten op de hoogste stand kloppen tot de meringue koud is en er zachte pieken ontstaan. De kom kan dan nog lauwwarm aanvoelen.

Doe de meringue in een spuitzak met een kartelspuitmond en spuit toefjes meringue op iedere slof.

Gebruik een gasbrander om de meringue toefjes mooi goudbruin te kleuren.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel