Chocolade-karamelkoekjes

Deze koekjes zijn echt super lekker!!! Ik heb ze vorige week samen met vriendinnetje Monique gebakken en behalve dat het recept geheel haar idee was heeft ze er ook schitterende foto’s van gemaakt. Ik ben dan ook heel blij om nu het resultaat met jullie te kunnen delen.

In het recept wordt gebruik gemaakt van Tony’s Chocolonely chocolade. Het leuke van Tony’s Chocolony is dat ze op weg zijn naar 100% slaafvrije chocolade. Tony’s Chocolony is bedacht door journalist Teun van de Keuken nadat hij er achter kwam dat er in de cacaowereld nog veel slavernij bestaat. Na het tevergeefs op zoek gaan naar een chocoladefabrikant die een slaafvrije reep kon produceren, besloot hij uiteindelijk om dit zelf te doen. In 2005 werd door Teun (oftewel Tony) de eerste slaafvrije (lonely) chocoladereep (choco) op de markt gebracht. Uiteraard werd dit een groot succes en kunnen we nu met zijn allen genieten van deze heerlijke slaafvrije repen.

Ingrediënten (30 stuks):

  • 150gr Tony’s Chocolony karamel zeezout chocolade
  • 115gr boter op kamertemperatuur
  • 1 groot ei
  • ½tl vanille extract
  • 175gr donkerbruine basterdsuiker
  • 175gr zelfrijzend bakmeel
  • ½tl zuiveringszout
  • 100gr kristalsuiker
  • 45ml water

Bereidingswijze:

Smelt de chocolade au-bain-marie.

Haal de schaal van het vuur en roer er beetje bij beetje de boter door.

Klop in een aparte kom het ei met de vanille extract schuimig.

Voeg er al kloppend beetje bij beetje de basterdsuiker door.

Voeg nu ook het chocolademengsel toe en klop dit erdoor.

Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met het zuiveringszout en roer het erdoor totdat er een deeg ontstaat.

Laat het deeg zo’n 15 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol balletjes van het deeg ongeveer ter grote van een walnoot.

Leg de balletje op een bakplaat met een flinke ruimte ertussen, want de koekjes lopen behoorlijk uit.

Bak de koekjes in het midden van de oven in zo’n 10-12 minuten gaar.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Verhit in een pannetje op half hoog vuur de kristalsuiker met het water.

Houd de zijkanten van het pannetje nat met behulp van een in water gedoopt kwastje, om zo kristallisatie aan de zijkanten van de pan te voorkomen.

Wacht tot de suiker is opgelost in het water en iets begint te kleuren.

Roer het nu goed door met een garde.

Haal de pan van het vuur zodra het mengsel een mooie karamelkleur krijgt.

Bedruip de koekjes nu met de karamel en laat de karamel uitharden.

Voor meer informatie over Tony’s Chocolony kun je kijken op de Tony Chocolonely website.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel