Gepocheerde peer en bladerdeeg

Dit recept is een typisch voorbeeld van waarom ik ’s avonds laat eigenlijk geen (of juist wel) 24kitchen moet kijken. Zeker geen programma’s die gaan over het bakken van taarten, daar krijg ik namelijk altijd enorme honger van en ik moet me dan echt inhouden om niet gelijk de keuken in te duiken en iets zoets te bakken.

Maar gelukkig zitten er ook goede kanten aan, want ik haal er natuurlijk enorm veel inspiratie uit. Zo ook dit recept. Nadat ik Martha Stewart van de week gepocheerde peren zag maken en die in een heerlijk deegpakket zag bakken dacht ik gelijk dat wil ik ook. Dus ben ik gisteren aan de slag gegaan. Ik heb ervoor gekozen om de twee soorten peren gebak te maken met behulp van bladerdeeg. Een perenpakketje en een perentaartje, beiden heerlijk besprenkeld met kaneelsuiker. De peren zijn het aller lekkerst als je ze een nacht in de koelkast in de ingekookte siroop laat staan. De taartjes en de pakketjes zijn het lekkerst als je ze zo snel mogelijk na het bakken eet, dan is het bladerdeeg nog lekker knapperig.

Ingrediënten:

Gepocheerde peren:

  • 4 peren geschild
  • 0,75L droge witte wijn
  • 2 kaneelstokje
  • Sap van 1 biologische citroen
  • Schil van 1 biologische citroen
  • 1 vanillestokje opengesneden + de merg
  • 1 kop lichtbruine basterdsuiker

Perentaartjes/perenpakketjes:

  • 8 velletjes bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • 4tl kaneelsuiker (6 voor de pakketjes)

Bereidingswijze:

Gepocheerde peren:

Doe de witte wijn, kaneelstokjes, citroensap, citroenschil, basterdsuiker, het vanillestokje en de vanillemerg in een pan, roer door en breng aan de kook.

Voeg de peren toe en laat het geheel op zacht vuur met een deksel op de pan 30 minuutjes zachtjes doorkoken zodat de peren zacht zijn.

Haal de peren uit de pan en laat het wijnmengsel op hoog vuur inkoken tot het ongeveer met de helft gereduceerd is.

Giet de siroop over de peren, laat ze afkoelen en zet ze daarna minstens 6 uur, maar bij voorkeur langer, in de koelkast.


Perentaartjes:

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de acht velletjes bladerdeeg.

Snijd de peren in partjes en beleg ieder velletje bladerdeeg met de partjes van een halve peer, laat daaromheen een rand van ongeveer 1,5 cm vrij.

Bestrijk de randen met het losgeklopte ei.

Bestrooi het ieder taartje inclusief de randen met een ½ tl kaneelsuiker.

Bak de taartjes in ongeveer 10 minuten goudbruin.


Perenpakketje:

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verwijder met een scherp mes de kern van de peren. Doe dit van onderaf en ga niet helemaal door de peer heen, je wilt dus een holte achterlaten.

Vul de holtes ieder met een theelepel kaneelsuiker en druk de suiker aan. (Leg de peren voorzichtig op hun kant weg, om te voorkomen dat de suiker eruit valt.

Leg de velletjes bladerdeeg per 2 op elkaar.

Rol de vier stapeltjes uit tot een lap van dubbel de huidige grootte.

Leg de lappen bladerdeeg op de bakplaat.

Zet een peer in het midden van iedere lap en vouw het deeg er omheen door de hoekjes naar elkaar toe te halen en de naden voorzichtig dicht te knijpen.

Smeer het deeg in met losgeklopt ei en besprenkel iedere ingepakte peer met een ½ theelepel kaneelsuiker.

Bak 15 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel