Amandelspijs

Ik maak altijd mijn eigen spijs. Het is niet moeilijk, maar ik vind het vaak het lekkerst als je het een paar dagen van tevoren maakt. Dan kunnen de smaken er lekker intrekken, al gaat op de dag zelf maken ook prima. Daarnaast vind ik het ook altijd iets toevoegen als je net dat beetje extra werk en liefde in je baksel gestoken hebt door ook de spijs zelf te maken.

Heb je je trouwens wel eens afgevraagd waarom je je bij de banketbakker bijvoorbeeld altijd zoveel betaald voor een relatief klein stukje gevuld speculaas? Dat zit zo. Amandelen zijn nogal duur en daarom zijn de kosten van het maken van iets met amandelspijs hoog. Veel winkels lossen dit op door i.p.v. enkel amandelen te gebruiken, ook bonen of andere pitten erin te verwerken. Het resultaat is dan ook een veel minder lekker spijs. Als je goed oplet zal je vaak ook zien dat er dan spijs i.p.v. amandelspijs op de verpakking staat. Dat heeft te maken met het daadwerkelijke percentage amandelen dat erin zit en wat men wettelijk gezien mag vermelden.

Ingrediƫnten

 • 300gr blanke amandelen
 • 300gr kristalsuiker
 • 1 ei
 • 1 tl citroenrasp van een biologische citroen
 • 1-2 el citroensap van een biologische citroen

Bereidingswijze

Maal de amandelen fijn in de keukenmachine of rasp de amandelen. Je kunt hiervoor een amandelrasp gebruiken, maar ook een handrasp waaraan je kunt draaien volstaat ook.

Meng alles in een grote kom en kneed het tot een samenhangen spijs.

Bewaar het spijs in plasticfolie in de koelkast. Je kunt het in principe ook gelijk gebruiken, maar het lekkerst vind ik het om het een paar dagen te laten liggen, dan kunnen de smaken er lekker intrekken.

Vanwege de het rauwe ei dat erin zit, moet je voorzichtig zijn met het eten van het spijs voordat het gebakken is.

2
 1. Suzanne
  4 jaar geleden
  Leuk om te horen Corine!!
 2. Corine
  4 jaar geleden
  Jammie weer gemaakt zojuist! Heb nu alweer zin in appeltaart met amandelspijs en in stol!

Log nu in om een reactie te plaatsen