Appelkruimeltaart

Afgelopen zondag was mijn vader jarig en om dat te vieren bakte ik een heerlijke appelkruimeltaart. Eén van mijn vader zijn favoriete taarten. Eigenlijk eet mijn vader al een tijdje geen suiker meer, maar voor mijn appelkruimeltaart maakt hij graag een uitzondering. Grote plus deze keer was dat ik appels van de appeltak (een boom wil het nog steeds niet worden) in de tuin gebruikt heb, dat maakte het nog even wat bijzonderder. Het stuk hiervoor schreef ik alweer 5 jaar geleden. Inmiddels heb ik het recept iets aangepast en deel ik het nu dus vernieuwd opnieuw. De taart hierboven bakte ik wederom met appels uit eigen tuin en ook voor een verjaardag, deze keer die van mijn moeder.

Wat één van mijn favoriete dingen aan dit recept is, is dat er kaneel en nootmuskaat in het deeg verwerkt wordt. Dus niet alleen de appels hebben een kruidige smaak, maar ook het deeg. Het maken van de taart kost echter behoorlijk wat tijd. Als je dus even snel wat wilt maken, is dit recept niet voor jou. Met het maken van het deeg, de kruimels, de vanillecustard en uiteraard het voorbereiden van de appels ben je toch behoorlijk wat tijd kwijt, en dan heeft de taart nog niet eens in de oven gestaan. Maar geloof me, het is alle moeite meer dan waard!

Ingrediënten (voor een taart met een doorsnede van 26cm):

  • 4-5 flinke appels (goudrenetten of jonagold)
  • 225g + 150g bloem
  • Mespunt zout
  • 90g witte basterdsuiker
  • 150gr lichtbruine basterdsuiker
  • 75gr havermoutvlokken
  • 160g + 120g koude boter
  • 1 + 2 eidooiers
  • 5½tl kaneel
  • 1tl nootmuskaat
  • 200ml volle melk
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 2el custardpoeder
  • 1el vanille extract
  • Sap van 1 biologische citroen
  • Rasp van de schil van 1 biologische citroen
  • Scheut calvados
  • 2-3el paneermeel
  • 5 eetlepels kristalsuiker
  • Poedersuiker (om te bestrooien)

Bereidingswijze:

Meng 225gr bloem, met een mespunt zout, witte basterdsuiker en 1½tl kaneel.

Kneed het samen met 1 eidooier en 160gr boter tot een samenhangend deeg.

Leg het deeg in de koelkast om op te stijven.

Meng 150g bloem, havermoutvlokken, lichtbruine basterdsuiker, 120g boter, 2 theelepels kaneel en 1 theelepel nootmuskaat tot kruimels.

Meng 2 el melk met de custardpoeder, vanillesuiker, vanille extract en 2 eidooiers.

Verwarm de resterende melk in een pannetje.

Breng de melk tot net onder het kookpunt en draai het vuur uit.

Doe het custardmengsel al roerend bij de hete melk.

Blijf roeren tot het mengsel vladikte heeft, iets dikker mag ook. Zorg dat je het pannetje van het fornuis afhaalt, zodat het niet meer op de warme pit staat.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Schil de appels en snijd ze in schijfjes.

Besprenkel ze met de citroensap.

Voeg de citroenrasp, kristalsuiker, resterende kaneel en calvados toe en schep goed door.

Beboter een ronde bakvorm met een doorsnede van 26 centimeter.

Bekleed de bakvorm met het gekoelde deeg. Zorg dat de rand 3,5 tot 4cm hoog is.

Verspreid de custard over de bodem.

Verdeel de paneermeel over de custard (dit vangt straks het vocht van de appels op)

Verdeel de appelschijfjes nu over de bodem.

Verdeel de kruimels over de appels en bak de taart net onder het midden van de oven in 1 uur en 20 minuten gaar.

Bestrooide de taart met wat poedersuiker bij het serveren.

2
  1. Annette
    4 maanden geleden
    Hij is goed gelukt en eeeerg lekker ! Bedankt voor je recept
  2. Jeroen Gietema
    1 jaar geleden
    Dit is echt een superlekkere appelkruimeltaart.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel