Registeren
Wachtwoord vergeten?
Wat houd ik toch van deze tijd van het jaar. Het wordt wat kouder, de openhaard kan weer aan, de winkelcentra zijn gezellig versierd met lichtjes en andere decoraties, en overal zijn heerlijke lekkernijen te krijgen. Gevuld speculaas is er daar één van. Dit maak ik de laatste jaren eigenlijk altijd zelf, het is leuk om te maken en veel lekkerder. Grote bonus is daarnaast ook dat je huis nog zeker 1 à 2 dagen naar de heerlijke kruiden ruikt.
Ik maak altijd mijn eigen amandelspijs. Hoe? Dat zie je hier. Anders kun je ook echte amandelspijs in diverse winkels en soms ook bij de banketbakker kopen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het zelfrijzendbakmeel met de suiker, zout en speculaaskruiden.
Voeg hieraan de boter in kleine stukjes toe.
Kneed dit tot een egaal deeg.
Verpak het deeg in folie en laat het in de koelkast opstijven.
Meng de amandelspijs met het ei.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.
Verdeel het deeg in 2 delen, waarbij je één deel iets groter maakt dan het andere deel.
Rol het grote deel van het deeg uit tot een dikte van een 0,5cm, snijd hier het deeg voor de bodem uit en bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg. (je moet iets overhouden om de zijkanten mee te bedekken).
Rol het deeg wat je hierbij overhoudt uit tot de helft van de dikte en bekleed de rand van de bakvorm met 1,5 centimeter deeg.
Verdeel de amandelspijs over de bodem.
Rol het resterende deeg uit tot een dikte van 4-5mm en bedek de bovenkant van het gevuld speculaas ermee
Verdeel de 12 amandelen over de bovenkant van het deeg.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
Bak het geheel iets onder het midden van de oven in 35-40 minuten gaar.
Laat het in de vorm iets afkoelen alvorens je de gevulde speculaas eruit haalt.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.