Roti vellen met dahl

Ik ben dus gek op Roti. Helaas maak ik het niet super vaak zelf. Het kan namelijk nogal een tijdrovend klusje zijn, waar ik gewoon niet altijd tijd voor heb. Maar wat ik al een tijdje wilde proberen is om zelf roti vellen te maken. Roti vellen gevuld met dahl zoals ik ze normaliter bij de toko koop. Laat ik beginnen met dat als je roti vellen koopt, de lekkerste roti vellen naar mijn mening (als je ze niet zelf maakt) bij de toko te krijgen zijn. Daar kun je ze ingevroren krijgen, en is het niet zo’n droge hap zoals je ze bij de supermarkt koopt.

De vellen die ik altijd haal zijn gevuld met dahl en er is in principe niks mis met die vellen. Waarom toch zelf maken? Omdat het enerzijds een leuke uitdaging is en anderzijds goede roti vellen nogal prijzig zijn. Als prijsbewuste Nederlander wil je dan toch kijken of het anders kan. Het was een beetje experimenteren met het formaat van de roti vellen, maar uiteindelijk ben ik mijns inziens tot de perfecte roti vellen gekomen. Roti vellen maken is niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor uittrekken. Ik zou dan ook aanraden om in één keer een flinke stapel te maken (dit recept keer vier bijvoorbeeld) en een deel in te vriezen . Als je ze in twee keer dubbelvouwt dan passen ze makkelijk in een vriezerzakje. Die roti vellen eet je natuurlijk met een heerlijk recept voor roti, die je dan weer in grote hoeveelheden maakt en in porties invriest (dat moet je alleen niet met de eieren doen).

Ingrediënten (voor 6 vellen)

  • 500gr bloem
  • ½tl bakpoeder
  • ½tl baksoda
  • 300ml lauwwarm water
  • 150gr gele spliterwten
  • ¼ rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • Sjalotje
  • ½tl komijn
  • 1/8tl kurkuma
  • Zout
  • 6el zonnebloemolie

Bereidingswijze

Meng de bloem, met het bakpoeder en baksoda.

Meng met het lauwwarm water, kneed tot een soepel deeg en zet apart.

Kook de spliterwten in 20 minuten gaar en giet af.

Hak de knoflooktenen, het sjalotje, de rode peper, komijn, kurkuma en zout naar smaak in de keukenmachine tot een puree.

Maal in de keukenmachine de spliterwten fijn.

Verhit wat olie of boter in een pan en fruit hierin de puree.

Voeg de spliterwten toe, roer de dahl door, bak een paar minuten door en laat afkoelen.

Verdeel het deeg in 6 porties en druk iets plat.

Doe op ieder deegportie een portie dahl ongeveer ter grootte van een walnoot.

Vouw het deeg dicht om de dahl heen en druk het deeg goed aan, zodat de dahl in het deeg zit.

Druk iets plat en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel met een diameter van 30 centimeter.

Verhit wat zonnebloemolie in een grote koekenpan, zorg dat de pan goed heet is.

Leg één roti in de pan, smeer de bovenzijde van het deeg in met olie.

Bak de onderzijde van de roti gaar, keer de roti om en bak ook de andere zijde gaar.

Herhaal dit tot je alle roti vellen hebt gebakken.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel